Parlamentul a respins OUG privind majorarea alocațiilor cu 20%. Reacția lui Klaus Iohannis

Ultima actualizare: 19-08-2020 20:02

Parlamentarii au respins ordonanţa prin care guvernul a majorat alocațiile copiilor cu 20% de luna aceasta, urmând ca în 2022 să se dubleze.

Deşi social-democraţii cer această creştere chiar de lună viitoare, Ludovic Orban insistă că nu sunt bani la buget.

În prag de campanie electorală, parlamentarii opoziţiei cer insistent dublarea alocaţiilor pentru copii cât mai repede. Există deja o lege adoptată în decembrie anul trecut, declarată constituţionala de judecătorii CCR.

Aşa că deputaţii au respins miercuri ordonanţa de urgenţă care stabilea ca majorarea să vă face în etape.

Din luna august a anului acesta, alocaţiile ar fi trebuit dublate, de la 150 lei la 300 lei în cazul copiilor mai mari de 2 ani şi de la 300 la 600 lei, în cazul celor mai mici. Guvernul a preferat însă o dublare în etape, iar prima majorare ar fi venit chiar de luna aceasta. Astfel, copiii mai mari de doi ani ar fi luat 185 lei, iar cei mai mici 369 de lei"

La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat că nu sunt bani la bugetul de stat pentru o dublare a alocaţiilor acum. Şi îşi propune să crească alocaţiile treptat cu câte 20%, în mai multe etape, în următorii doi ani.

Ludovic Orban, în şedinţa de guvern: ”În septembrie plătim şi alocaţiile mărite şi pentru asta trebuie să fim pregătiţi să facem plațile la termen.”

Pentru cei peste 3 milioane şi jumătate de copii din ţară dublarea alocaţiilor dintr-un foc ar avea un impact bugetar de 6 miliarde de lei, susţine guvernul. Numai că aleşii psd şi alde nu au acceptat explicaţiile liberalilor.

Pavel Popescu, deputat PNL: "Dacă vreţi într adevăr majorarea alocaţiilor copiilor, schimbaţi ordinea de zi şi adoptaţi ordonanţa guvernului. Nu va mai jucaţi cu alocaţiile copiilor!"

Alfred Simonis, deputat PSD: "Dublarea alocaţiilor înseamnă că le măreşti cu 100%, domnule Popescu. propunerea guvernului, aceasta ordonanţă de urgenţă, măreşte doar cu 20, adică tăiaţi 80% din alocaţiile copiilor! Nu negociem 20, 30, 40 sau 50%."

Klaus Iohannis, președintele României: ”Eu mi-aş dori mult mai mult pentru fiecare copil din România. Dar dorinţa singură nu rezolvă problemele financiare niciodată. Banii se pot împărţi numai atunci când îi ai. Ştie fiecare de acasă: câţi bani ai, atât poţi să împarţi. Ca să revenim la abordarea parlamentară, mie mi se pare această chestiune, sau ca să mă exprim mai clar, abordarea PSD-istă de a respinge pe bandă rulantă astfel de ordonanţe, mi se pare de un populist grosolan, ca să nu folosesc alt termen. Ei ştiu la fel de bine ca şi Guvernul că bani nu sunt. Suntem în criză economică, avem probleme generate de epidemie, ba de pandemie, fiindcă nu suntem singuri şi ne influenţează şi evoluţiile din alte ţări. Şi atunci, ca să vii în Parlament ca şi Opoziţie să dărâmi actele normative care totuşi gestionează banii care au rămas, mi se pare că poate fi citit numai între o cheie electoralistă şi de aceea îmi permit să spun că este un populism grosolan. Atâţia bani sunt cât a calculat Guvernul. Este pur şi simplu o chestiune de iresponsabilitate să vii şi să dărâmi pe bandă rulantă ordonanţe care încearcă să salveze cât se mai poate salva din buget", a spus şeful statului.”

Preşedintele Klaus Iohannis va decide dacă va promulga legea sau dimpotrivă, o va retrimite în parlament sau la curtea constituţională. Astfel ar rămâne în vigoare majorarea în etape a alocaţiilor, până la o nouă decizie a judecătorilor CCR.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO