Klaus Iohannis cere o campanie la nivelul UE care să evidenţieze beneficiile vaccinării anti-Covid-19

Ultima actualizare: 19-11-2020 23:26
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunțat, joi, în cadrul reuniunii membrilor Consiliului European, pentru o campanie de comunicare eficientă la nivelul UE, pentru a evidenţia beneficiile vaccinării împotriva COVID-19.

Iohannis a afirmat, de asemenea, că recunoaşterea reciprocă a testelor pentru COVID-19 ar facilita libera circulaţie în Uniune.

Klaus Iohannis a evidenţiat, la reuniunea membrilor Consiliului European, în format de videoconferinţă, dedicată aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19, că întărirea coordonării statelor membre este prioritară, în contextul în care răspândirea virusului la nivelul UE este în continuare îngrijorătoare.

"În ceea ce priveşte testarea, Preşedintele României a menţionat faptul că este importantă asigurarea schimbului regulat de informaţii şi de bune practici privind strategiile şi abordările de testare. Cu privire la recunoaşterea reciprocă a testelor, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că acest demers ar facilita libera circulaţie în Uniune. Totodată, Preşedintele României a arătat că există încă probleme specifice, care trebuie soluţionate pentru a facilita o abordare comună, cum ar fi corelarea testelor rapide cu cele RT-PCR, convenirea unui set de criterii şi condiţii comune pentru a se asigura un mecanism eficient", a transmis Administraţia Prezidenţială, informează News.ro.

Referitor la vaccinuri, Klaus Iohannis a apreciat eforturile Comisiei Europene în ceea ce priveşte negocierile cu producătorii de vaccinuri.

"Preşedintele României a menţionat că, la nivel naţional, strategia de vaccinare anti-COVID-19 este în curs de finalizare şi, în acest sens, au fost luate în considerare orientările relevante ale Uniunii Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că desfăşurarea unei asemenea campanii de vaccinare pe scară largă, într-o perioadă de timp scurtă, implică o cantitate foarte mare de consumabile medicale. În consecinţă, Preşedintele României a atras atenţia că trebuie luate toate măsurile necesare pentru a evita orice deficienţă care ar putea apărea în lanţurile de aprovizionare", a menţionat sursa citată.

În acest context, Iohannis a subliniat că procedurile de achiziţie comune lansate de Comisia Europeană sunt utile şi reprezintă importante instrumente pe care statele membre se pot baza în campania de vaccinare.

În ceea ce priveşte abordarea pe termen lung în domeniul sănătăţii, Iohannis a salutat recentele propuneri ale Comisiei Europene privind consolidarea cooperării în cadrul Uniunii Europene.

Videoconferinţa a fost convocată de către Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, fiind cea de-a doua reuniune pe această temă, după cea organizată în 29 octombrie. Liderii statelor membre UE au abordat aspecte legate de gestionarea curentă a crizei sanitare generate de pandemia de COVID-19, în principal cu privire la testare, vaccinuri şi măsuri luate la nivel naţional.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO