Vaccinul anti-Covid Oxford este eficient la persoanele vârstnice, arată studiile din faza a doua de testare
Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford declanşează un răspuns imun la vârstnici, persoane care prezintă un nivel de risc ridicat, conform rezultatelor publicate joi, relatează AFP.
Aceste rezultate intermediare se referă însă la un stadiu de dezvoltare mai puţin avansat (numit faza a 2-a) prin comparaţie cu cele care au făcut obiectul unor anunţuri spectaculoase în ultimele zece zile, din partea producătorilor BioNTech / Pfizer şi Moderna. Ambele companii au dat asigurări că vaccinurile pe care le-au dezvoltat au o eficienţă de 95%, respectiv 94,5%, potrivit rezultatelor ultimei etape a studiilor clinice (faza a 3-a). Aceste anunţuri nu au făcut încă obiectul unei publicări detaliate într-o revistă ştiinţifică.
Rezultatele fazei a 2-a a proiectului AstraZeneca / Universitatea Oxford au fost publicate joi în jurnalul medical The Lancet.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Principala constatare: acest vaccin declanşează în cazul celor mai vârstnici subiecţi (peste 56 de ani) un răspuns imun identic cu cel pe care îl declanşează la cei mai tineri (de la 18 la 55 de ani).
Această observaţie este importantă deoarece, după cum aminteşte The Lancet, "adulţii vârstnici prezintă un risc înzecit de a dezvolta o formă severă de COVID-19 şi, prin urmare, este esenţial ca un vaccin destinat combaterii acestei boli să fie eficient în cazul acestei grupe de populaţie".
"Răspunsul imun declanşat de vaccinuri este adesea mai puţin robust la adulţii vârstnici deoarece sistemul imunitar slăbeşte treptat, în timp", a explicat profesorul Andrew Pollard, unul dintre responsabilii studiului de la Universitatea Oxford.
Cercetătorii au notat, totuşi, o limită a studiului lor. Vârsta medie a participanţilor din grupul celor mai în vârstă a fost de 73 până la 74 de ani şi puţini dintre ei aveau probleme de sănătate.
"Prin urmare, este posibil ca aceştia să nu fie reprezentativi pentru întreaga populaţie vârstnică", notează The Lancet.
Prin urmare, aceste rezultate vor trebui "confirmate în cadrul unui eşantion mai mare de voluntari, care să includă persoane vârstnice care suferă de probleme de sănătate" - acesta fiind scopul studiilor de faza a 3-a în curs de desfăşurare în prezent pentru acest vaccin, la care participă mii de persoane.
Etapa a 2-a a implicat 560 de participanţi (160 cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, 160 cu vârste între 56 şi 59 de ani şi 240 peste 70 de ani). Voluntarii au fost împărţiţi în mai multe grupuri, administrându-li-se fie vaccinul, fie un alt produs, pentru a se putea compara şi evalua astfel eficacitatea.
La rândul său, alianţa Pfizer / BioNTech a asigurat miercuri că propriul său vaccin a fost eficient la persoanele cu vârste peste 65 de ani, conform rezultatelor testelor clinice de faza a 3-a, care nu au fost confirmate încă prin publicare.