Omagiile aduse de Iohannis și Orban în memoria victimelor Revoluției de la 1989

Ultima actualizare: 21-12-2019 12:00

Preşedintele Klaus Iohannis a depus, sâmbătă, la Troiţa din Piaţa Universităţii, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989. De asemenea, premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj în memoria evenimentelor petrecute în Decembrie '89.

Şeful statului a adus o coroană în memoria victimelor Revoluției și a ţinut şi un moment de reculegere. El i-a salutat pe cei prezenţi şi a avut discuţii scurte cu reprezentanţi ai organizaţiilor de revoluţionari, potrivit Agerpres.

Unul dintre aceştia s-a arătat nemulţumit de Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

„Este în subordinea Senatului", a replicat Iohannis.

Preşedintele a fost însoţit de consilierii prezidenţiali Ion Oprişor, Andrei Muraru şi Delia Dinu.

Mesajul lui Orban

 

Cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România şi Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, 22 decembrie, premierul Ludovic Orban a transmis că România de astăzi este ataşată valorilor democraţiei și este un bun câştigat cu suferinţa şi jertfa eroilor şi martirilor.

„Luna decembrie a devenit pentru România simbolul eliberării de sub dictatura comunistă. S-au împlinit zilele trecute trei decenii de când scânteia anticomunistă s-a aprins la Timişoara. Sfârşitul anului 1989, în care românii s-au ridicat cu mult curaj pentru libertate, adevăr şi dreptate şi au pus capăt regimului tiranic şi corupt, a schimbat cursul istoric al României”, se arată în mesajul lui Orban.

Românii au ales atunci un drum pe care şi l-au dorit ireversibil şi care a constituit punctul de plecare şi un fundament solid pentru respectarea drepturilor omului, libertate de expresie, democraţie parlamentară, pluralism în toate aspectele vieţii publice, economie de piaţă, apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană", a mai transmis Orban.

El a mai afirmat că "România de astăzi, ataşată valorilor democraţiei, este un bun câştigat cu suferinţa şi jertfa eroilor şi martirilor, a tuturor celor care au ştiut, au putut şi au avut curajul să spună nu regimului dictatorial şi să dovedească faptul că dorinţa de libertate, solidaritatea, speranţa nu pot fi ucise de gloanţe".

„Avem datoria să omagiem memoria tuturor celor care au pus libertatea mai presus de propria viaţă pentru ca România să renască, eliberată din carapacea regimului comunist. Avem responsabilitatea, faţă de memoria martirilor Revoluţiei Române, să se facă dreptate, iar societatea românească să cunoască adevărul. Sunt încă printre noi persoane care, în acele zile tulburi, au fost rănite ori şi-au pierdut copiii, părinţii sau pe cineva drag şi care aşteaptă ca instituţiile statului de drept să facă dreptate. Sunt răspunsuri prea mult timp aşteptate de români şi în lipsa cărora coeziunea şi încrederea societăţii au fost şubrezite", a susţinut premierul.
 

Jurământul lui Iohannis

 

Preşedintele Klaus Iohannis depune sâmbătă jurământul de învestire în funcţie pentru cel de-al doilea mandat, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Şedinţa solemnă comună a Parlamentului consacrată ceremonialului de depunere a jurământului de învestire în funcţia de preşedinte al României va fi transmisă LIVE la ora 14.00 pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO