Iohannis a depus jurământul pentru al 2-lea mandat: Dragi români, și nouă ne este dor de voi
Preşedintele Klaus Iohannis a depus sâmbătă jurământul de învestire în funcţie pentru cel de-al doilea mandat, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Iohannis a declarat că preia cu multă emoţie al doilea mandat de şef al statului şi a dat asigurări că va fi preşedintele tuturor românilor, chiar și al celor care au avut altă opțiune de vot la alegerile prezidențiale.
"Preiau astăzi cu multă emoţie al doilea mandat de preşedinte al României. (...) Vă asigur că voi fi preşedintele tuturor românilor", a spus Iohannis în plenul reunit al Parlamentului, şedinţă în care a depus jurământul de învestitură pentru al doilea mandat.
„Înțelegând pe deplin responsabilitățile constituționale, vă asigur că voi fi Președintele tuturor românilor, atât al celor care m-au votat și susținut, cât și al celor care au avut o altă opțiune.
Sunt convins că, dincolo de lucrurile care ne diferențiază, avem foarte multe în comun pentru că, de fapt, nu există două sau mai multe Românii. Există o singură Românie, care ne aparține tuturor și căreia îi aparținem cu toții”, a spus Iohannis.
Șeful statului s-a declarat, însă, dezamăgit de evoluția României din ultimii 30 de ani, pe care nu o consideră în concordanță cu potențialul real al țării.
„Se împlinesc trei decenii de la Revoluția din Decembrie 1989, care, prin jertfă de sânge, a redat României destinul său european și democratic. Însă, dincolo de progresele evidente, bilanțul ultimilor 30 de ani nu este unul satisfăcător, nu se ridică nici la nivelul așteptărilor societății și este dezamăgitor în raport cu potențialul real al țării”, a spus Klaus Iohannis.
De asemenea, șeful statului a avut un mesaj și pentru românii din diaspora:
”Dragi români de pretutindeni, și nouă ne este dor de voi și vă așteptăm cu drag acasă, indiferent că trăim în interiorul granițelor sau în afara lor, în inimile noastre visăm cu toții la aceeași Românie, o țară prosperă și sigură, o casă primitoare pentru toți cetățenii săi.”
Pe 4 decembrie, conducerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului a stabilit această şedinţă de plen, în deschiderea căreia, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, va prezenta Hotărârea privind validarea alegerii preşedintelui României.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a binecuvântat învestitura preşedintelui României.
Conform memorandumului aprobat de conducerea Parlamentului, la ceremonie au fost invitaţi premierul Ludovic Orban, miniştrii, judecătorii Curţii Constituţionale, foştii şefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, Custodele Coroanei române, Margareta, Principele Radu, reprezentanţi ai cultelor religioase.
De asemenea, au fost invitaţi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, şeful Statului Major al Armatei, Daniel Petrescu, procurorul general Bogdan Licu, şefii SPP, STS, SRI şi SIE, preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, preşedintele CSM, Lia Savonea, preşedintele Consiliului Legislativ, Dragoş Iliescu, Avocatul Poporului, Renate Weber, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Printre invitaţi se mai numără preşedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, preşedintele AEP, Constantin Mituleţu-Buică, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, preşedinţii ANRE şi ANCOM, Dumitru Chiriţă şi Sorin Grindeanu.
Pe 28 noiembrie, Curtea Constituţională a României a validat rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
Preşedintele Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie.
Mandatul preşedintelui este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului de învestitură în funcţie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: klaus iohannis, investire, mandat, juramant,
Dată publicare:
21-12-2019 07:43