Jumătate din producția de afine de pădure din România a fost compromisă din cauza vremii nevaforabile

Ultima actualizare: 10-08-2020 09:08

În urma înghețului, dar și a ploilor abundente din acest an, în pădurile din Munții Călimani s-au copt mai puține afine.

Cunoscută pentru beneficile terapeutice, afina de pădure este culeasă de zilieri, care în această perioadă se mută în pădure.

Însă puțini români apucă să se bucure de gustul afinei crescută la peste 1.200 metri altitudine, și asta pentru că fructele de pădure vor ajunge în străinătate.

Zeci de familii colindă munţii în lung şi în lat în căutarea afinelor. Înarmaţi cu pieptene speciale, cu coşuri şi galeţi, cauta prin umbra brazilor fructele negre care se ascund sub frunze. Pentru un coş de afine de pădure umblă jumătate de zi. Anul trecut, găleţile li se umpleau mult mai repede.

Când este sezonul de cules afine, oamenii se mută în pădure, cu familie cu tot. Stau în corturi, iar când se întorc de la cules, predau fructele ocolului silvic.

În timp ce soţul ei culege afine, o femeie pregăteşte mâncarea şi mai adună şi fructe, dar numai din apropiere. Anul acesta stau doar trei săptămâni, faţă de anul trecut, când sezonul de afine a ţinut până în mijlocul lunii septembrie.

Femeie: „Sunt puţine. Anul trecut o fost. Acuma nu sunt. Acum trebuie să umbli după ele până nu mai poţi. Anul trecut am avut cal, acum mergem pe jos”.

Reprezentant al Ocolului Silvic: „Datorită condiţiilor meeto, grindină, ploi, producţia de afine este aproape înjumătăţită faţă de anul trecut. De aia nu pot aduna oamenii mai mult de 15-20 de kile pe zi. Sunt foarte căutate pe piaţa internă şi externă, au şi un preţ mai mare faţă de cele cultivate. Numai la 1.200 de metri altitudine se găsesc. S-a vrut aclimatizarea şi în alte ţări, dar nu s-a putut, le trebuie condiţii”.

Culegătorii primesc pentru fiecare kilogram de afine adunată 7,5 lei. Fructele adunate ajung apoi în depozitul Ocolului Silvic, unde sunt introduse în containere frigorifice. De aici, afinele pleacă spre străinătate. Dacă anul trecut în zona Reghinului producţia de afine a fost de cinci tone, anul acesta din munţi se vor aduna doar două tone jumate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO