Culturile exotice prind tot mai mult teren în țara noastră: „Cererea e foarte mare”
Ajutate de climă să se adapteze, culturile exotice prind tot mai mult teren în țara noastră.
În plus, pe piață, concurența este mică, investițiile nu reprezintă un efort major, iar profitul apare neîntârziat. Așa se face că în ultimii ani, au răsărit hectare întregi de goji, aronia sau chiar afine siberiene pe la noi.
Afinele siberiene. Pariul unui fermier din Satu Mare. Au o formă neobișnuită, însă gust mai aromat și mai dulce decât al afinelor de pădure. În plus, mustesc de vitamine. Dincolo de lirism și papile gustative, stă însă economia: un kilogram costă între 50 și 90 de lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daniel Moiș, cultivator: „S-au adaptat și la căldură, rezistă și la geruri extreme. Investiția făcută într-o cultură se scoate în fiecare an. E ca și cum ați pune banii la bancă cu dobândă de 100%, doar că trebuie să așteptați patru, cinci ani până să aveți un rod mai bogat."
Ne mutăm la Bălțătești, în Neamț, unde descoperim o altă cultură inedită.
Vali Cucu experimentează și cu alte soiuri. E rost de afacere bună, deși, recunoaște, nici măcar nu știe ce gust au roadele.
Vali Cucu, legumicultor: „Vânăta africană e cea mai nouă achiziție din Canada de la un prieten care mi-a trimis câteva semințe. Se prezintă foarte bine, foarte rezistentă la boli și dăunători. Nu-i știu gustul, pentru că e primul an când o cultiv."
La Blaj, în schimb, un inginer a plantat goji, „fructul tinereții veșnice", originar din Himalaya. Omul a înființat cultura în urmă cu opt ani, pe 2.500 de metri pătrați și a investit doar 50 de lei în semințe. Acum, fructele exotice se vând cu 30 de lei kilogramul, fără să le mai usuce.
Ioan Florea, proprietar: „O plantă matură este plantată acum opt ani și estimez ca de pe o plantă să culeg 1,5 kg. Am cumpărat un gram de semințe și mi-am făcut eu plantele. Cererea este foarte mare, eu trimit în toată țara."
De doi ani de zile, s-a orientat și către aronia.
Fructele se folosesc în industria farmaceutică și în alimentație. Au un conținut bogat de vitamina A și antioxidanți, fiind totodată o sursă bogată de fibre.