Judeţul din România cu cele mai multe castele are de acum un tur organizat. Traseul complet
Mureş - judeţul cu cele mai multe castele are de acum un tur organizat - după model nemţesc şi franţuzesc.
Turiştii pot vizita multe dintre castelele din România, într-o singură zi, cu bicicleta sau cu maşina. Sunt șase clădiri medievale aflate pe o distanţă de 70 de km. În judeţ sunt 28 însă nu toate sunt în bună stare.
Turul începe la Brâncoveneşti un castel așezat pe valea Mureșului. Domeniul a aparţinut familiei Kemeny timp de 300 de ani. După cel de-al Doilea Război Mondial aici au fost ţinuţi sute de copii cu handicap. Medicii au păstrat cât au putut locul intact.
Din 2014 castelul s-a întors la proprietari și a fost deschis pentru public. În rol de ghid este chiar moștenitorul baronului.
Kemény Géza, proprietar castel: "Încerc să-l înterțin. Zilnic o cărămidă punem la loc, unde a fost distrus”.
În cadrul circuitului urmează castelele din Gurghiu, Gorneşti, Dumbrăvioara, Ernei. Iar în final turistul ajunge la cel din Sîngeorgiu de Mureș - salvat în urmă cu zece ani de la distrugere, de primărie. Autorităţile au obţinut 1 milion de euro, din fonduri europene.
Sofalvi Szabolcs, primar localitate Sîngeorgiu de Mureș: ”În mod sigur și în România turismul va avea un viitor precum în Franța, Germania".
O singură carte poștală de pe vremuri i-a ajutat pe restauratori.
Toate Castelele din Mureş pot fi vizitate într-o zi chiar dacă mergeţi cu bicicleta sau cu maşina. Nu ar strica însă să vă faceţi rezervare din timp.
Szanto Lorand, visit Mureș: "Turul poate fi folosit ca un pachet turistic și revândut operatorilor atât din țară cât și din străinătate. Turul castelelor pe biciletă este o nișă destul de interesantă și e un trend mai nou".
Tot în Mureş este şi castelul Toldhalagy de la Corunca. Deşi a fost cumpărat de un francez a ajuns o ruină. Deocamdată cei care vizitează castelele sunt invitaţi să facă donaţii.