Județe la stăpân: Constanța. Cum s-au împărțit ilegal sute de mii de terenuri la malul mării
Duminică la „România, te iubesc", de la ora 18:00, continuăm cu un nou episod din seria "Județe la stăpân".
Mergem la Constanța, un județ foarte bogat, cu un potențial uriaș, dar care a mers cu frâna de mână trasă din cauza corupţiei, a contractelor dubioase și a nepăsării.
Vedem cum se dau contracte de zeci de milioane fără licitație, cum s-au împărțit ilegal sute de mii de terenuri la malul mării și descoperim situații care pun în pericol sănătatea publică.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Constanța este unul dintre cele mai bogate judeţe, dar şi cu mari probleme de corupţie. Reşedinţa de judeţ a fost sfâşiată de interese imobiliare.
Mihai Petre, consilierul primarului Decebal Făgădău: Din 1 milion de metri pătraţi retrocedat 600.000 au fost daţi ilegal.
În portul Tomis, zona zero a Constanței, a fost retrocedata până şi faleza. Tot spaţiul din dreptul plajei pe care se organizează festivalul Neversea.
Fâşia retrocedată continuă cu faleză şi parcarea plajei Modern şi acoperă şi o mare parte din faleza din jurul Portului Turistic Tomis, o bună parte din cea mai vizitata zonă a Constanței.
La "România, te iubesc", mergem şi la aeroportul Kogălniceanu, poarta de intrare în ţară pentru străinii care vin la mare. Vedem cum sunt primiţi şi cum funcţionează un sistem inteligent care a costat 100.000 de euro.
Bogdan Artagea, directorul Aeroportului Kogălniceanu: ”Avem nişte tablete imense, nişte infodeskuri, e un lucru nou pe care l-am făcut anul acesta.”
Sistemul nu mergea, era oprit. Un director, un angajat şi un reporter se uită de minute bune la un ecran negru. În cele din urmă se aprinde, dar nu procesează comenzile.
-Durează puţin până stabileşte conexiunea
-E un sistem integrat mult mai mare.
-A fost un proiect mult mai mare de 100.000 de euro.
Iar în Costineşti, o staţiune turistică de interes naţional, unde îşi petrec vacanţele sute de mii de copii şi adolescenţi, canalizarea nu mai face faţă şi este deversată direct în mare.
”Dezastru ce-i aici, aici e dezastru. Aia e apa toxică să ştiţi, aia e otravă! Se simte şi mirosul Vă lăcrimează ochii, apa e toxică.”
O hidrobicicletă se împotmoleşte în lac. Tatăl se dă jos să o împingă, dar se taie la picior şi umblă cu o rana deschisă în apele toxice. Mergem la primărie unde îl găsim pe viceprimar
Toată lumea ridică din umeri, nu-i problema lor. Primăria a delegat contractul de gestiune către Regia Judeţeană de apă şi canal.
-Primaria nu plăteşte fonduri pentru serviciul ăsta public?
-Noi primăria, nu. Cetăţenii plătesc apă şi canal.
Vizităm şi Mangalia, unde am găsit fecale în centrul staţiunii Neptun. Până şi viceprimarul se ia cu mâinile de cap când vede realitate de pe teren, nu pe cea pe care o cunoaşte din birou.
- Aici e dezastru, este dezastru şi nu-mi dau seama de ce …că...
- De ce nu le curăţaţi, e focar de infecţie asta, asta e efectiv focar de infecţie ce aveţi aici.
- Pe marginea lacului e dezastru, corturi, rufe întinse la uscat, dezastru, dezastru.
- Gata.
- Dacă aş fi mers la biroul la dumneavoastră şi v-aş fi spus că aveţi fecale în mijlocul staţiunii şi un focar de infecţie, m-aţi fi crezut?
- Nu cred că v-aş fi crezut.
- Stăm aici până le ridicaţi.
- Da, să vină aici la pasarelă, acum e WC public dedesubt sub pasaj.
Iar la Hârşova, primarul a atribuit direct 17 contracte către două firme care acum sunt în vizorul DNA.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, Romania te iubesc, judete la stapan,
Dată publicare:
12-10-2019 18:04