Județe la stăpân: Constanța. Cum s-au împărțit ilegal sute de mii de terenuri la malul mării

×
Codul embed a fost copiat

Duminică la „România, te iubesc", de la ora 18:00, continuăm cu un nou episod din seria "Județe la stăpân".

Mergem la Constanța, un județ foarte bogat, cu un potențial uriaș, dar care a mers cu frâna de mână trasă din cauza corupţiei, a contractelor dubioase și a nepăsării.

Vedem cum se dau contracte de zeci de milioane fără licitație, cum s-au împărțit ilegal sute de mii de terenuri la malul mării și descoperim situații care pun în pericol sănătatea publică.

Constanța este unul dintre cele mai bogate judeţe, dar şi cu mari probleme de corupţie. Reşedinţa de judeţ a fost sfâşiată de interese imobiliare.

Mihai Petre, consilierul primarului Decebal Făgădău: Din 1 milion de metri pătraţi retrocedat 600.000 au fost daţi ilegal.

Citește și
RTI Gorj
Județul din care nici hoții nu mai au ce fura. Clanurile politice au sărăcit Gorjul
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

În portul Tomis, zona zero a Constanței, a fost retrocedata până şi faleza. Tot spaţiul din dreptul plajei pe care se organizează festivalul Neversea.

Fâşia retrocedată continuă cu faleză şi parcarea plajei Modern şi acoperă şi o mare parte din faleza din jurul Portului Turistic Tomis, o bună parte din cea mai vizitata zonă a Constanței.

La "România, te iubesc", mergem şi la aeroportul Kogălniceanu, poarta de intrare în ţară pentru străinii care vin la mare. Vedem cum sunt primiţi şi cum funcţionează un sistem inteligent care a costat 100.000 de euro.

Bogdan Artagea, directorul Aeroportului Kogălniceanu: ”Avem nişte tablete imense, nişte infodeskuri, e un lucru nou pe care l-am făcut anul acesta.”

Sistemul nu mergea, era oprit. Un director, un angajat şi un reporter se uită de minute bune la un ecran negru. În cele din urmă se aprinde, dar nu procesează comenzile.

-Durează puţin până stabileşte conexiunea
-E un sistem integrat mult mai mare.
-A fost un proiect mult mai mare de 100.000 de euro.

Iar în Costineşti, o staţiune turistică de interes naţional, unde îşi petrec vacanţele sute de mii de copii şi adolescenţi, canalizarea nu mai face faţă şi este deversată direct în mare.

”Dezastru ce-i aici, aici e dezastru. Aia e apa toxică să ştiţi, aia e otravă! Se simte şi mirosul Vă lăcrimează ochii, apa e toxică.”

O hidrobicicletă se împotmoleşte în lac. Tatăl se dă jos să o împingă, dar se taie la picior şi umblă cu o rana deschisă în apele toxice. Mergem la primărie unde îl găsim pe viceprimar

Toată lumea ridică din umeri, nu-i problema lor. Primăria a delegat contractul de gestiune către Regia Judeţeană de apă şi canal.

-Primaria nu plăteşte fonduri pentru serviciul ăsta public?
-Noi primăria, nu. Cetăţenii plătesc apă şi canal.

Vizităm şi Mangalia, unde am găsit fecale în centrul staţiunii Neptun. Până şi viceprimarul se ia cu mâinile de cap când vede realitate de pe teren, nu pe cea pe care o cunoaşte din birou.

- Aici e dezastru, este dezastru şi nu-mi dau seama de ce …că...
- De ce nu le curăţaţi, e focar de infecţie asta, asta e efectiv focar de infecţie ce aveţi aici.
- Pe marginea lacului e dezastru, corturi, rufe întinse la uscat, dezastru, dezastru.
- Gata.
- Dacă aş fi mers la biroul la dumneavoastră şi v-aş fi spus că aveţi fecale în mijlocul staţiunii şi un focar de infecţie, m-aţi fi crezut?
- Nu cred că v-aş fi crezut.
- Stăm aici până le ridicaţi.
- Da, să vină aici la pasarelă, acum e WC public dedesubt sub pasaj.

Iar la Hârşova, primarul a atribuit direct 17 contracte către două firme care acum sunt în vizorul DNA.

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
În Gorj, Brâncuși are muzeu doar pe hârtie.
În Gorj, Brâncuși are muzeu doar pe hârtie. "Aici nu se poate vedea nimic"

JUDEȚE LA STĂPÂN! GORJ, partea II. Unul dintre cele mai bogate județe în resurse hidrografice are probleme exact cu alimentarea cu apă și canalizare. Și asta din cauza unor investiții prost făcute.

Județul din care nici hoții nu mai au ce fura. Clanurile politice au sărăcit Gorjul
Județul din care nici hoții nu mai au ce fura. Clanurile politice au sărăcit Gorjul

JUDEȚE LA STĂPÂN! GORJ, partea I. Astăzi continuăm să radiografiem județe cu potențial economic mare, cu resurse naturale și umane bogate, dar care nu se întorc în calitatea vieții locuitorilor.

Pe ce s-a cheltuit jumătate de milion de euro într-un județ fără drumuri, investiții și joburi
Pe ce s-a cheltuit jumătate de milion de euro într-un județ fără drumuri, investiții și joburi

JUDEȚE LA STĂPÂN! VRANCEA, partea III. Mai mult de o jumătate de milion de euro s-au cheltuit pentru a celebra în Vrancea 102 ani de la bătăliile ce s-au purtat la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz.

"Mama mea sunt eu". Marian Oprișan, cât de bogat este de fapt şi dezastrul din judeţ

JUDEȚE LA STĂPÂN! VRANCEA, partea II. "Mama mea sunt eu", a fost declaraţia verii în Vrancea, după ce Marian Oprișan i-a recunoscut Paulei Herlo că banii lui sunt în contul mamei.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.