Contabila care i-a cerut 20.000 de euro presedintei ICCJ a fost arestata. Care era scopul santajului

×
Codul embed a fost copiat

Mariana Rarinca, femeia care ar fi santajat-o pe judecatoarea Livia Stanciu, cerandu-i 20.000 de euro pentru a nu face publice informatii presupus compromitatoare, a fost arestata preventiv.

Hotararea Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Rarinca a fost retinuta, in noaptea de luni spre marti, de procurorii anticoruptie, dupa ce a fost audiata la sediul central al DNA. Procurorii au aratat, in ordonanta de retinere, ca in perioada aprilie - 3 iunie, Mariana Rarinca ar fi amenintat-o pe presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, "cu darea in vileag a unor fapte imaginare, in scopul de a dobandi pentru sine, in mod injust, un folos patrimonial". "Mai mult, inculpata a amenintat persoana vatamata cu divulgarea catre presa (un post de televiziune) a unor date compromitatoare despre aceasta si familia acesteia, sustinand ca detine inscrisuri si alte mijloace de proba cu care isi poate proba afirmatiile", a precizat DNA.

Lavinia Pop, avocata suspectei, a declarat ca aceasta nu a pretins suma de 20.000 de euro de la Livia Stanciu.

Procurorii sustin ca femeia ar fi amenintat-o pe Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca va dezvalui lucruri compromitatoare despre familia ei, daca nu ii da 20.000 de euro.

Citește și
DNA
Vicepresedintele ANRE, retinut de DNA. E acuzat ca a ajutat o societate din domeniul energiei
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Contabila isi pierduse locul de munca si crestea singura doi copii, iar sotul ei fiind sensibil la astfel de lucruri dupa ce si el si-a pierdut mama la o varsta frageda a angajat-o. Santajul ar fi inceput undeva in luna aprilie dupa aproximativ 3 ani de la moartea domnului Stanciu.

Judecatoarea sustine ca a fost surprinsa cand a fost sunata de fosta angajata care dorea sa isi recupereze o datorie de 20 de mii de euro. Cand a cerut lamuriri si sa ii fie prezentate acele contracte neonorate, contabila ar fi amenintat-o ca va da publicitatii informatii compromitatoare despre ea si despre sotul ei.

Suspecta a explicat insa ca a fost contabila la firma de avocatura a sotului judecatoarei, care a decedat intre timp, dar care i-ar fi ramas dator cu suma ceruta acum.

Sotul suspectei, in schimb, audiat in calitate de martor, a declarat ca aceasta ar fi prietena cu judecatoarea, care i-ar fi cerut sa faca niste plati in numele ei, cu promisiunea ca-i va returna banii.

Dar acest lucru nu s-ar mai fi intamplat - sustine barbatul - iar sotia lui nu a facut altceva decat sa-si ceara banii inapoi.

Audieri in cazul santajului de la ICCJ

Contabila din Galati a ajuns, marti, la sediul DNA, unde da explicatii in fata procurorilor. Suspecta a lucrat ca si contabila la firma de avocatura a sotului judecatoarei Livia Stanciu, care intre timp a decedat.

In cazul in care va fi retinuta, contabila va fi prezentata cu propunere de arestare. Cercetarile s-au efectuat si cu sprijinul SRI.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a fost santajata de o femeie, care i-a cerut 20.000 de euro pentru a nu dezvalui presei ca sotul judecatoarei i-ar fi datorat bani, au declarat surse din DNA, potrivit Mediafax.

Conform sursei citate, femeia care ar fi santajat-o pe Livia Stanciu a lucrat cu sotul decedat al magistratului. Ea sustinea ca barbatul ii datora bani si i-a cerut judecatoarei 20.000 de euro, pentru a nu face public acest lucru.

Aceleasi surse au precizat ca femeia va fi adusa la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pentru a fi audiata.

Perchezitii in cazul unui caz de santaj la ICCJ

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat luni, intr-un comunicat de presa, ca se fac cercetari intr-o cauza penala "ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unei infractiuni de santaj, persoana vatamata fiind presedintele unei instante judecatoresti din Capitala".

In acest caz, ca urmare a autorizarii de catre instanta, procurorii fac trei perchezitii in municipiul Galati, din care una la punctul de lucru al unui agent economic.

Procurorii anticoruptie sunt sprijiniti de Serviciul Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca persoana care a fost santajata este Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Potrivit surselor citate, judecatoarea Livia Stanciu a sesizat la DNA faptul ca a fost santajata.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Marian Oprisan se apara de acuzatiile venite din fruntea DNA.
Marian Oprisan se apara de acuzatiile venite din fruntea DNA. "Interesul meu este sa-mi dovedesc nevinovatia"

''Interesul meu este sa imi dovedesc nevinovatia''. Este reactia presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, acuzat de crearea unui prejudiciu de peste un milion de euro.

Vicepresedintele ANRE, retinut de DNA. E acuzat ca a ajutat o societate din domeniul energiei
Vicepresedintele ANRE, retinut de DNA. E acuzat ca a ajutat o societate din domeniul energiei

Vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Sorin Dumbraveanu, a fost retinut, joi, de procurorii anticoruptie, fiind acuzat de luare de mita.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.