Jandarmeria, plângere la DIICOT că protestele din 10 august au fost o tentativă de lovitură de stat
''Ordinea constituţională a fost pusă în pericol la mitingul Diasporei'', asta spun şefii Jandarmeriei Române.
Mai mult decât atât, aceştia au trimis marți o plângere la DIICOT în care susţin că protestele din 10 august au fost o tentativă de lovitura de stat, exact cum a declarat recent şi liderul PSD - Liviu Dragnea.
Ancheta se alătura celei de la Parchetul General unde peste 700 de oameni s-au plâns că au fost agresaţi de jandarmi, dar şi celei de la Parchetul de sector. Acolo s-au strâns plângerile a 125 de militari care la rândul lor se consideră victime.
Jandarmeria Romană a sesizat Direcţia de Investigare a Infracțiunior de crimă organizată la doar câteva zile după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea a cerut autorităţilor să cerceteze o pretinsă tentativă de lovitura de stat şi ar fi afirmat că protestul diasporei ar fi fost finanţat din afara României.
Ce ştie jandarmeria despre această conspiraţie nu este lămurit. Şefa de la interne însă este convinsă de acest demers.
Carmen Dan: ''Am depus la DIICOT o acţiune în care expunem desfăşurarea faptelor, particularităţile, am solicitat parchetului să facă toate verificările nesare. Noi suntem la dispoziţia lor cu orice alte probe.”
Asta după ce cu săptămâni în urmă, tot Carmen Dan spunea că pe 10 august nu a fost nicio lovitură de stat.
Acum, jandarmii consideră că în Piaţa Victoriei au avut loc acţiuni contra ordinii constituţionale. O infracţiune cercetată în premieră după 1989.
Conform codului penal: "Întreprinderea de acţiuni violenţe împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. "
Cu alte cuvinte încercarea câtorva zeci de oameni, identificaţi ca membri ai unor galerii de fotbal, neînarmaţi care au forţat cordonul de jandarmi înaintând spre curtea guvernului, ar putea fi considerată o acţiune anticonstituţională.
În plus PSD a cerut investigarea informaţiei potrivit căreia protestul ar fi fost plătit cu bani din afară. Cristian Dide, unul dintre reprezentanţii Rezist spune că românii din străinătate fac diverse donaţii cu ajutorul cărora se cumpără steaguri şi se fac pancarte.
Cristian Dide, protestatar: "Le vom arăta procurorilor dovezi legate de sumele şi conturile în care s-au făcut donaţii pentru recuzită. Afirmaţia că am dorit să dăm o lovitură de stat este un fals."
Sesizarea DIICOT este cel mai recent demers judiciar al Jandarmeriei după o serie de câteva zeci de plângeri penale în legătură cu violentele din 10 august. Potrivit unor surse oficiale, până acum nu mai puţin de 126 de militari s-au plâns că au fost agresaţi şi au avut de suferit în pricina protestatarilor prezenţi în Piaţa Victoriei.
Ceea ce face ca unul din zece jandarmi trimişi în Piaţa Victoriei să intervină în forţă să se considere acum victimă. În schimb, numărul manifestanţilor răniţi depăşeşte 700.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!