Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea cinstită de credincioși din toată țara. Ce nu trebuie să faci astăzi
Izvorul Tămăduirii, ziua în care credincioșii o cinstesc pe Maica Domnului. În fiecare an, în prima vineri după Paşte - Vinerea Luminată, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii.
Sute de credincioși au venit vineri la Mânăstirea Radu Vodă. Unii au rămas la slujbă, alții au venit doar ca să ia apă sfințită.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Regulile de distanțare impuse de autorități au fost parțial respectate. În fața altarului, credincioșii s-au înghesuit deși mănăstirea are un sistem de sonorizare care le permitea să asculte slujba de la distanță.
Sunt și enoriași care au înțeles importanța măsurilor de protecție care s-au așezat în spatele mulțimii păstrând distanța de un metru și jumătate.
Jandarmii și polițiști le-au reamintit oamenilor că aceste reguli impuse de autorități precum distanțarea și purtarea măștii trebuie respectate în continuare.
Izvorul Tămăduirii, legenda
Izvorul Tămăduirii. Potrivit legendei, doar în această zi, din izvorul binecuvântat de acolo curge apa sfinţită, care face minuni.
Legenda Izvorului Tămăduirii de la Biserica Greacă din Brăila spune că, demult, pe înserat, un cioban, care îşi ducea oile de la păscut spre casă, era supărat şi îngândurat că mama lui orbise şi se ruga la Dumnezeu să-i dea acesteia sănătate.
Deodată, în faţă, i-a apărut Maica Domnului şi i-a spus să construiască o mică troiţă lângă stejarul cel mai bătrân din zonă şi să o împodobească cu multe icoane şi, în fiecare seară când va trece pe acolo, să aprindă candela şi să se roage pentru că mama lui să poată vedea. A doua zi, ciobanul s-a apucat de treabă şi, în trei zile, a terminat de construit mica troiţă. A observat, însă, că pe lângă construcţia făcută de el, un firicel de apă a apărut şi s-a apucat să sape un șanț pentru ca apa să se poată scurge.
Pentru că era foarte cald şi îi era sete, omul a băut din apa ce curgea şi, văzând că este rece şi bună la gust, a pus într-o sticlă să-i ducă şi mamei sale acasă să-i dea să bea şi să se spele pe faţă. La numai o săptămână după ce a băut din această apă, mama ciobanului s-a vindecat şi a început să zărească lumina zilei.
Izvorul Tămăduirii, tradiții și obiceiuri
Creştinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei. Apoi, preotul îi stropeşte pe credincioşi cu apă sfinţită. Supersitiile populare spun că în această zi nu trebuie să lucrezi sau să faci treburi casnice, nu se spală şi nu se calcă rufe.
Sursa: Pro TV
Etichete: sarbatoare, manastire, izvorul tamaduirii, maica domnului, izvor,
Dată publicare:
07-05-2021 14:18