Iurie Darie a murit. Actorul a fost inmormantat duminica cu onoruri militare

×
Codul embed a fost copiat

A fost ziua cea mai grea a despartirii de marele actor Iurie Darie. Maestrul a fost condus duminica pe ultimul drum de mii de oameni care l-au indragit, l-au admirat si l-au aplaudat mereu pentru talentul sau extraordinar.

Sotia lui, Anca Pandrea, a plans fara oprire pentru sufletul ei pereche. La fel de dureroasa a fost despartirea si pentru baiatul maestrului, regizorul Ducu Darie. Toti isi vor aminti de barbatul inalt, sarmant si cu zambet cald care le-a inseninat viata.

Putin dupa ora 14:00, in aplauze, Iurie Darie a parasit pentru totdeauna Teatrul de Comedie.

Ingenunchiata de durere, sotia lui, Anca Pandrea
n-ar fi vrut sa se desparta de Iura, asa cum il alinta ea pe marele actor. Fiul lui Iurie Darie i-a fost alaturi in aceste momente cumplite.

La cimitirul Sfanta Vineri, sicriul cu trupul neinsufletit al actorului a fost purtat de pe brate de militari. Iar miile de admiratori, dar si actori, regizori si colegi de scena si-au luat ramas bun.

Citește și
Iurie Darie
Pe patul de spital, actorul Iurie Darie a aflat ca va primi o stea pe Aleea Celebritatilor
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

iurie darie teatru
Printre cei care au venit sa-l vada pentru ultima data pe actorul Iurie Darie, sambata dupa amiaza si duminica dimineata, s-au numarat Emilia Popescu, Monica Ghiuta, Marius Florea Vizante, Marius Marinescu, Gelu Colceag, Marian Ralea, Ecaterina Andronescu, Marin Moraru, Daniela Nane, George Ivascu, Alice Barb, George Mihaita si Magda Catone.

Coroane de flori au fost depuse din partea fiului actorului, regizorul Alexandru Darie, care este directorul Teatrului Bulandra, din partea colegilor de la Teatrul de Comedie, unde a jucat regretatul artist, din partea actorului Victor Rebengiuc, a Teatrului Odeon, a Teatrului Nottara, a lui George Ivascu, a presedintelui Traian Basescu, a premierului Victor Ponta, primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, si din partea senatorului Marius Marinescu, dar si a unor prieteni si admiratori.

Actorul Iurie Darie a murit vineri noapte, la varsta de 83 de ani, dupa o lunga suferinta.

iurie darie teatru 3
Actorul si-a petrecut ultimele sapte luni de viata intre spital si casa, dar inainte sa moara, a fost acasa, alaturi de cei dragi, asa cum si-a dorit. Anca Pandrea, cu care a impartit 26 de ani de viata, i-a stat alaturi pana in ultimele clipe. Vineri seara a iesit putin sa plimbe cainele, iar cand s-a intors...

 Anca Pandrea: "Intre pielicica lui si bluza de la pijamaluta i-am pus un prosop...l-am intors cu spatele, l-am pupat si am simtit ca e rece pe fata si cand l-am mai intors o data deja mi-am dat seama. Am chemat imediat asistenta, a venit ... dar nu s-a mai putut. Nici macar nu eram langa el."

Fiul actorului, Alexandru Darie a fost printre primii care au venit, dupa ce a aflat cumplita veste.

 

Chiar daca deznodamantul nu a fost neasteptat, apropiatii pastrau totusi o farama de speranta, ca Iurie Darie o sa isi revina.

Victor Ila, actor: "Nu era pregatita, va dati seama ca nimeni nu e pregatita sa-i moara barbatul. Ea a tot sperat pana in ultima clipa sa traiasca. Si noi toti care l-am iubit am sperat sa se salveze, dar n-a fost sa fie. Asa a vrut Dumnezeu si s-a intamplat. Dumnezeu sa-l ierte!"

A fost casatorit cu actrita Consuela Rosu. Din casatoria lor s-a nascut, in 1959, Alexandru (Ducu) Darie, care, din 2002, este directorul Teatrului Bulandra din Bucuresti, iar in 2006 a fost ales presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

Dupa moartea Consuelei Rosu, Iurie Darie s-a indragostit de actrita Anca Pandrea, cea de-a doua lui sotie, cu care a avut o relatie de aproape 25 de ani.

Actorul a suferit o interventie chirurgicala pe creier in luna mai si a stat in spital timp de trei luni, iar in ultima perioada, starea lui de sanatate se inrautatise. Astfel, in luna mai, Iurie Darie a fost internat la Spitalul de Urgenta "Bagdasar-Arseni" din Capitala, unde a fost operat pentru montarea unui sistem de drenaj care sa ajute la eliberarea lichidului in plus ce se acumula in zona creierului. Anterior, acesta suferise un accident vascular cerebral.

Dupa aceste interventii chirurgicale, starea lui Iurie Darie a inceput sa se deterioreze din ce in ce mai mult.

Cu Iurie Darie, a disparut o stea adevarata a cinematografiei si scenei romanesti, care a fermecat mai multe generatii, si a lasat o amintire de nesters, in inimile celor care l-au aplaudat, macar o data.

Actorii romani deplang moartea lui Iurie Darie: "A disparut o stea de cinema adevarata, un actor de farmec nespus"

Iurie Darie are o cariera remarcabila, ce cuprinde roluri in peste 40 de productii cinematografice. El s-a remarcat si in emisiunile de televiziune pentru copii, in care actorul isi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele maini.

In 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenta pentru intreaga cariera la Festivalul Comediei Romanesti - festCO. Totodata, in martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru intreaga cariera, iar in 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebritatilor - Walk of Fame din Capitala.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Marin Moraru si Iurie Darie au primit doua stele pe Aleea Celebritatilor din Capitala
Marin Moraru si Iurie Darie au primit doua stele pe Aleea Celebritatilor din Capitala

Si-au dedicat viata publicului, iar de vineri numele lor au rasarit, ca doua stele, pe ''Aleea Celebritatilor''. Marin Moraru si Iurie Darie, doi mari actori, au fost celebrati cu mare fast, si recunostinta, in Piata Timpului din capitala.

Pe patul de spital, actorul Iurie Darie a aflat ca va primi o stea pe Aleea Celebritatilor
Pe patul de spital, actorul Iurie Darie a aflat ca va primi o stea pe Aleea Celebritatilor

Zeci de oameni s-au aratat impresionati, de clipele dificile prin care trece maestrul Iurie Darie. Au tinut sa-i fie aproape cu o vorba buna, cu incurajari, dar si cu alimente sau bani.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.