VIDEO. Iohannis, la prezentarea raportului de activitate al ÎCCJ: „Justiția a fost supusă unor tentative de subordonare”

26-02-2020 07:20


Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la prezentarea raportului de activitate a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe anul 2019.

"O societate se dezvolta atunci cand cetatenii se simt protejati si isi gasesc dreptatea in instantele de judecata". Asta le-a transmis presedintele Romaniei judecatorilor instantei supreme astazi la bilantul pe anul trecut. Un an in care intreaga justitie s a confruntat nu doar cu presiuni, ci si cu slabirea increderii din partea celor care se vad nevoiti sa astepte verdicte mult prea mult timp.

Ședință de bilant destul de anostă, cu discursuri în care s-a vorbit mai degrabă într-un ton diplomatic, însă discursuri din care n-au lipsit acele reacții și, mai ales, acele constatări deja obișnuite în ultimii ani referitoare la influența politicului asupra sistemului judiciar, la încercărioe de a subordona politicului instanțele de judecată.

Pe de altă parte, s-a vorbit mai mult ca oricând despre faptul că în ultima vreme că încrederea oamenilor în justiție este într-o evidentă scădere.

De altfel, este evident faptul că cei care au de trecut prin încercări în instanțele de judecată au de așteptat mult prea mult timp în aceste procese, iar la asta ar trebui să se gândească judecătorii: la decizii de calitate, pronunțate într-un timp rezonabil.

Pe de altă parte, a fost, din nou, prilej pentru ca judecătorii de la ÎCCJ să sublinieze faptul că sunt mult prea multe dosare aflate pe rolul acestei instanțe.

Nu s-a regsit, însă, nicio referire cu privire la influențele pe care le-au avut, în ultima perioadă, Curtea Constituțională. 

Iată cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

- O societate se dezvoltă și își atinge potențialul atunci când cetățenii săi se simt protejați și știu că ori de câte ori le sunt puse în pericol drepturile și libertățile, își vor găsi dreptatea în instanțele de judecată;

- Legislația și modul în care funcționează întreaga construcție instituțională trebuie să aibă în centru cetățeanul și apărarea lui de abuzuri;

- Rolul ÎCCJ este esențial pentru buna funcționare a sistemului judeciar și a societății în general;

- Încurajez o implicare consecventă, coerentă și unitară a tuturor actorilor din sistemul judiciar și a ÎCCJ;

- În ultimii ani, justiția din România a fost supusă unor încercări de subordonare față de politic. Răspunsul societății românești a fost pe măsură. Democrația noastră s-a maturizat, iar cetățenii au fost alături de magistrați; 

- Agenda publică a fost ocupată cu subiecte care rareori au atins subiecte de fond din sistemul judiciar;

- Fundamentul solid este încrederea cetățenilor în valorile statului de drept, în faptul că legea este egală pentru toți;

- Încrederea în stat, în justiție, în instituțiile publice este liantul întregii societăți.

---

La eveniment au fost invitaţi să participe şi preşedintele CCR, Valer Dorneanu, preşedintele CSM, Nicoleta Margareta Ţînţ, ministrul interimar al Justiţiei, Cătălin Predoiu, Avocatul Poporului, Renate Weber, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Traian Cornel Briciu, şi preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, Dumitru Viorel Mănescu.

Marţi, şeful statului a participat la prezentarea bilanţului Ministerului Apărării Naţionale pe anul 2019.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO