100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial. Mesajele transmise de Iohannis si Ciolos

28-08-2016 20:06


Centenar Primul Razboi Mondial

S-au implinit duminica 100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, sub conducerea celui ce va ramane in istorie sub numele de Rege "Ferdinand Intregitorul".

eremonia de comemorare a eroilor care au pierit in cumplitele batalii de atunci a avut in Parcul Carol la Mormantul Ostasului Necunoscut. "Intrarea tarii noastre in razboi a facut posibila marea unire si a marcat destinul european al Romaniei" a spus in discursul sau, presedintele Iohannis.

Trei salve de tun au marcat 100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, pe 27 august 1916. Sub conducerea Regelui Ferdinand, care, in pofida sangelui sau german, a ales sa lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centralem Romania a trecut printr-una dintre cele mai sangeroase perioade din istorie: 800.000 de militari si civili romani si-a pierdut viata in conflict.

Klaus Iohannis Presedintele Romaniei: "S-au implinit 100 de ani de la intrarea Romaniei in marele razboi. Este un moment de referinta pentru istoria noastra , care a facut posibila marea unire si a marcat destinul european al Romaniei.

Dacia Ciolos, prim-ministru: "Multe se pot schimba in viata unei natiuni. Multe adevaruri pot fi uitate si multe greseli, iertate. Ceea ce nu trebuie sa schimbe in viata unei natiuni care se respecta este recunostintea pentru sacrificiul sutelor de mii de eroi cazuti in luptele care i-au facut posibil existenta."

Primul Razboi Mondial, incheiat cu Marea Unire dintre Vechiului Regat, Basarabia, Bucovina si Transilvania, a lasat in urma sute de mii de eroi nestiuti. Pentru odihna lor vesnica, s-au rugat duminica Patriarhul Daniel si preotii care au oficiat slujba de pomenire.

Ca detaliu emotionant: participantii la ceremonie au purtat in piept Bujorul Romanesc, simbol al sangelui varsat pentru patrie.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO