Întreprinzătorii locali din țara noastră se unesc pentru a putea supraviețui crizei provocată de coronavirus
Cu efectele crizei economice tot mai vizibile, mai mulți întreprinzători locali s-au unit pentru a-și salva afacerile. Și implicit angajații.
Bucătarii din restaurante gătesc cu produse locale, iar măștile de protecție, sunt cumpărate de la mici croitorii. Taxiurile, solicitate mai rar în această perioadă, sunt folosite pentru a duce comenzile, la destinație.
Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, comenzile clienților au scăzut în medie cu o treime, spun întreprinzătorii, care au înțeles că trebuie să se unească pentru a supraviețui. La un bistro din Constanța spre exemplu, bucătarii stabilesc de dimineață ce pot pregăti cu produsele cumpărate de la furnizorii locali.
Marius Mimler, bucătar: "Avem un crap de dunăre adus de la o pescărie locală. Încercăm să ajutăm și micii întreprinzători".
Ioan Picu, Manager Bistro: "Folosim cartofi, i-am cupărat din piață azi dimineață, ceapa proaspătă ne-o aduce aici la locație un bătrân în fiecare dimineață, roșiile de la o seră locală, dovleceii tot din piața locală. În perioada asta cumpărăm de la producătorii locali”.
Frații Ianțoc dețin una dintre cele mai mari sere de roșii din județul Constanța, iar acum aproape 90% din recoltă se consumă în județ.
Andrei Ianțoc: ”În mare parte livrăm roșiile către magazinele și supermarketurile locale din Constanța, iar o parte din ce ne mai rămâne livrăm și către supermarketurile din București”.
Mirela Gheorghiu este designer în Constanța și de citeva zile nu mai face haine la comandă în micul sau atelier, ci măști de protecție, pe care scrie de mâna mesaje optimiste. Măștile sunt purtate de angajații din supermarketuri și de cei care duc comenzi la ușile oamenilor.
Și la Brașov restaurantele care fac livrări la domiciliu iau materia primă de la producătorii din zonă.
Oana Coantă, chef Bistro: ”Continuăm să luăm produse de la măcelăria noastră. Dacă moare o cârciumă, nu moare doar cârciuma în sine. Dacă noi închidem în spatele noastru mai sunt 30 de oameni"
Și comenzile pentru transportul individual de persoane au scăzut cu 50-60%, se plâng taximetriștii. Așa că unii s-au implicat în mecanismul de întrajutorare local și fac livrări la domiciliu la tarife mai mici.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, magazin, criza economica, alimente,
Dată publicare:
05-04-2020 17:09