Arafat recomandă purtarea măștilor: ”Nu este nevoie de mască medicală, puteți improviza”

Dată publicare: 05-04-2020 16:38
Dată actualizare: 05-04-2020 16:50


Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a transmis duminică un mesaj pe Facebook în care îndeamnă populația să poarte măști de protecție chiar dacă oamenii nu au simptome de infectare cu covid-19 și chiar dacă măștile nu sunt cumpărate de la farmacie.

Arafat precizează că deși mesajul inițial al medicilor a fost ca masca să fie utilizată doar de către cineva care are simptome de infectare (tuse, ”răceală ușoară”, etc), acum, ”mai multe autorități pe plan internațional au început să recomande purtatul măștii” sau orice altă formă de material de protecție pentru nas și gură, ”oriunde mergem în spațiile publice”.

Secretarul de stat spune că această măsură poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID 19 în comunitate, deoarece pot exista cazuri de persoane fără simptome, dar care sunt infectate cu noul coronavirus.

Cât despre problema stocurilor lipsă de măști din farmacii, Arafat afirmă că populația poate folosi materiale improvizate pentru a acoperi gura și nasul - cu condiția ca aceste materiale să fie spălate zilnic.

Mesajul complet al lui Raed Arafat: 

Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măștii de persoanele din stradă, idea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost și au existat explicații pertinente de ce să nu devină purtatul măștii o practică generală, această fiind recomandată numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost și lipsa majoră a măștilor și necesitatea în primul rând de a le asigura personalului medical.

Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autorități pe plan internațional au început să recomande purtatul măștii, sau a orice altă formă de material de protecție pentru nas și gură, oriunde mergem în spațiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alții. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID 19 în comunitate.

Este cunoscut faptul că nu prea găsim măști simple în piață și faptul că în cazul în care găsim prețurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine ca să le poarte când iese din casă.

Va dura până ne vom obișnui cu această practică dar din ce văd și din informațiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar rade de noi și cât de haios sau ciudat am arată.

Măsurile luate până acum de autoritățile din România au fost unele cu impact pozitiv, purtarea măștii sau a orice material care poate împiedică că particolele care se raspandesc când vorbim, tușim sau stranutam, să ajungă la alții sau la noi și să ducă la răspândirea virusului, ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se lupta cu acest virus și în sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja și a proteja pe alții.

Aduceți-vă aminte, nu este nevoie de mască medicală ca să va protejați și să protejați pe alții... puteți improviza!

Totodată dacă faceți acest lucru și va confecționați o mască acasă, nu uitați să o spălați zilnic când va întoarceți acasă, și să o călcați.

Nu uitați că numain împreună putem învinge acest virus!” 

 

 

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO