Interviu Mediafax cu Victoria Nuland: Trebuie sa vedem progrese pentru cetatenii Romaniei, asta au cerut oamenii la urne
Asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland a declarat, intr-un interviu acordat MEDIAFAX, ca lucrurile s-au imbunatatit de la ultima sa vizita la Bucuresti, dar mai sunt multe de facut.
Aflata in vizita la Bucuresti, Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, a precizat ca exista "progrese considerabile" in ceea ce priveste unele aspecte ale statului de drept, precum renuntarea la legea amnistiei din "Martea Neagra", sau referitor la consensul privind alocarea a 2% din PIB pentru aparare.
Emisarul presedintelui american a remarcat "imbunatatirea culturii politice" de la Bucuresti, dar a spus ca mai sunt multe lucruri de facut, precum aprofundarea predictibilitatii, mai putine ordonante de urgenta sau un Cod fiscal functional, potrivit Mediafax.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Cred ca este un impuls pozitiv, dar astazi am vorbit despre aprofundarea predictibilitatii pentru ca mediul de business sa stie la ce sa se astepte, despre mai putine ordonante de urgenta, despre importanta unui Cod fiscal care sa functioneze, despre un mediu de afaceri sigur", spune oficialul american.
Pe de alta parte, Victoria Nuland a discutat cu presedintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta si cu liderii politici despre noua abordare regionala a SUA privind combaterea coruptiei, avertizand ca acesta este o chestiune care tine si de securitatea nationala, nu doar de consolidarea democratiei.
Asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland a subliniat ca asistam la "un nou inceput politic pentru Romania" si este nevoie de "progrese reale pentru cetatenii Romaniei pentru ca e clar ca asta au cerut oamenii cand s-au prezentat la urne".
Agentia MEDIAFAX prezinta integral interviul acordat, miercuri, de Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice:
Rep.: Ati fost aici anul trecut si de atunci multe s-au intamplat in regiune, de la interventia militara a Rusiei in Ucraina pana la alegerile prezidentiale din Romania. Care sunt principalele mesaje pentru oficialii romani, pentru politicieni, pentru societatea civila si pentru media?
Victoria Nuland: A fost un an mai bun de la ultima mea vizita la Bucuresti. Dupa cum va amintiti, in urma cu un an, am spus ca noi, in SUA, dorim sa avem in Romania un aliat cat mai puternic si curat posibil. Pot sa spun ca am avut o vizita foarte buna, am fost foarte multumita de ambele intalniri, cu presedintele Iohannis si cu premierul Ponta, au vorbit despre relatia lor puternica de colaborare, de cat de mult sunt implicati in avansul Romaniei. Cred ca exista progrese considerabile privind unele masuri pe care le asteptam cu interes in ceea ce priveste statul de drept, pentru a deveni puternici asa cum meritati, printre care acuzarea inaltilor oficiali, renuntarea la legea amnistiei din "Martea Neagra" si la lipsa impunitatii politicienilor, buna armonie dintre fractiunile parlamentare in ceea ce priveste acordul pentru sprijinirea ajungerii la 2% din PIB pentru cheltuielile de aparare, o cerinta a NATO. Sunt incurajata de imbunatatirea culturii politice, sunt incurajata de consensul larg privind sprijinirea statului de drept, dar este inca mult de facut. Cred ca este un impuls pozitiv, dar astazi am vorbit despre aprofundarea predictibilitatii pentru ca mediul de business sa stie la ce sa se astepte, despre mai putine ordonante de urgenta, despre importanta unui Cod fiscal care sa functioneze, despre un mediu de afaceri sigur.
Cred ca lucrurile se imbunatatesc, cred ca este foarte bine ca romanii cer mai multe de la guvernantii lor si suntem foarte multumiti sa fim partenerii vostri.
In ceea ce priveste relatia bilaterala, suntem alaturi in fata agresiunilor din Est, avem inca 500 de soldati americani prezenti aici, in Romania, suntem foarte mandri de colaborarea noastra. Tocmai am primit un miliard de dolari de la Congres pentru a implementa masurile de reasigurare, printre care o structura de comanda a NATO aici, am discutat mult despre aceste lucruri, ca si despre sprijinul nostru pentru Ucraina, R. Moldova.
Rep.: Vorbind de Rusia, aceasta considera NATO si scutul antiracheta drept amenintari la adresa securitatii sale. Cum comentati?
V.N.: Sistemele de aparare antiracheta sunt construite pentru a face fata unor potentiale amenintari venite din sud, nu din Rusia, si am subliniat in mod clar, de nenumarate ori, ca nu au de-a face cu Rusia.
Rep.: Statele Unite au o noua abordare regionala privind combaterea coruptiei, iar autoritatile ungare si-au exprimat deja ingrijorarea in acest sens. Ati discutat cu autoritatile romane despre acest plan?
V.N.: A fost un subiect atat in cadrul discutiei cu presedintele, cat si cu premierul. De asemenea, m-am intalnit cu liderii mai multor partide politice si cu Coalitia (Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei - n.r.) care joaca un rol cheie in ceea ce priveste progresele privind transparenta, stabilitatea, predictibilitatea, statul de drept. Este ceva despre care am discutat de mai mult timp in Romania, in Bulgaria, in Ungaria, in Republica Ceha, dar acum vorbim despre ea (combaterea coruptiei) nu numai ca despre o chestiune ce tine de consolidarea democratiei intr-o tara, ceva ce creeaza mai multa predictibilitate pentru investitii si prosperitate, dar si ca despre o chestiune de securitate nationala, deoarece coruptia ofera parghii pentru patrunderea unor influente straine rauvoitoare in tara voastra. Daca cineva este "murdar" sau banii sunt murdari pot fi corupti sa faca jocurile altora. Am avut o discutie foarte buna despre faptul ca nu este vorba doar despre democratie, nu numai despre prosperitate oricat de importante ar fi aceste lucruri, dar in acest moment si despre securitate.
Rep.: Credeti ca au inteles toti mesajul dvs?
V.N.: Nu este nu mesaj nou din partea SUA si cred intr-un angajament real din partea presedintelui, cred ca premierul este mandru de unele masuri pe care le-a demarat si cred ca cei doi s-au angajat sa colaboreze bine impreuna. Este un nou inceput, un nou inceput politic pentru Romania. Ceea ce avem nevoie sa vedem acum este sustenabilitatea acestui impuls pozitiv si trebuie sa vedem progrese reale pentru cetatenii Romaniei, pentru ca e clar ca asta au cerut oamenii cand s-au prezentat la urne.