Interviu Bloomberg cu Nicolae Ciucă: Războiul recreează prăpastia între țările libere, democratice și regimurile autocratice
Războiul din Ucraina a deschis o prăpastie între democrații și statele autoritare, afirmă premierul Nicolae Ciucă, iar în acest context trupele NATO ar trebui să fie prezente mult timp de acum încolo în Estul Europei.
Este „wishfull thinking” - un deziderat să ne așteptăm ca relațiile dintre Rusia și Occident să redevină normale imediat după ce războiul din Ucraina se va fi terminat, deoarece Kremlinul pare hotărât să creeze un „tampon” între Rusia și NATO, a spus premierul României, citat de Bloomberg.
Este o ruptură a civilizațiilor asemănătoare Războiului Rece, spune generalul Nicolae Ciucă, iar războiul a venit după mai mult de un deceniu de avertismente din partea membrilor estici ai Alianței cum că președintele Vladimir Putin este hotărât să recupereze teritoriul controlat în trecut de Uniunea Sovietică. Totuși, premierul României crede că Putin nu va recurge la atacarea unei țări din Alianță, pentru că s-ar ajunge la un conflict armat deschis.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Rusia nu gândește ca noi. Rusia nu se comportă ca noi”, a declarat Ciucă, în vârstă de 55 de ani, într-un interviu acordat marți în biroul său din Palatul Victoria.
„Se pare că situația de acum recreează acea prăpastie dintre civilizația occidentală și civilizația estică – între țările libere, democratice și regimurile autocratice” a spus Ciucă, prezentat drept un general în retragere al Armatei Române care a condus forțele operaționale din Irak.
România, o fostă țară comunistă cu aproape 19 milioane de locuitori, care a aderat la NATO în 2004 și la Uniunea Europeană trei ani mai târziu, a devenit o națiune de sprijin în primă linie pentru Ucraina, de când Rusia a început invazia, pe 24 februarie.
Granița României de 624 de kilometri cu Ucraina este cea mai lungă a UE, iar românii se preocupă să reconstruiască liniile de cale ferată și să retehnologizeze porturile pentru a da posibilitatea exporturilor ucrainene să ocolească ocupația rusă și blocarea porturilor din Marea Neagră. România a ajutat peste 1 milion de refugiați veniți din Ucraina pentru a scăpa de conflict, mai arată jurnaliștii de la Bloomberg.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, nicolae ciuca, bloomberg,
Dată publicare:
03-08-2022 14:06