Intervenție rarisimă, în prag de alegeri. Biserica Ortodoxă Română susține ferm apartenența la UE, ”spațiu al prosperității”
Patriarhia Română a avut miercuri o ieșire publică rarisimă, prin care le transmite enoriașilor că nu le poate spune cu cine să voteze, dar își arată ”angajamentul ferm față de apartenența României la Uniunea Europeană, spațiu al prosperității”.
Biserica Ortodoxă Română a transmis miercuri că se situează ”ferm față de apartenența României la Uniunea Europenă, spațiu al prosperității și cooperării între popoarele Europei”.
Patriarhia Română reacționează astfel la agitația civică fără precedent care a urmat accederii în turul II al alegerilor prezidențiale a unui candidat extremist anti-UE și anti-NATO.
Alegeri 2024
22:51
Cum l-a cunoscut Elena Lasconi pe Călin Georgescu. „Mi s-a părut dubios”
22:26
Lasconi: Nu voi accepta să curgă o picătură de sânge românesc pe teritoriul Ucrainei. Georgescu vrea ca Rusia să ia România
21:57
Elena Lasconi, după desecretizarea datelor din CSAT: „Putea să se întâmple mai devreme un pic, nu cred că au aflat doar acum”
21:57
Călin Georgescu: Desecretizarea documentelor CSAT este o disperare masivă a sistemului
Ulterior, Vasile Bănescu, fostul său purtător de cuvânt timp de 15 ani, a cerut BOR să se dezică de candidatul independent care promovează un discurs așa-zis creștin, spunând că, dacă Biserica nu face acest lucru, trădează Evanghelia lui Hristos.
”Biserica Ortodoxă Română nu este indiferentă față de prezentul și viitorul României, ci apără și promovează în societate valorile credinței creștine și ale democrației europene, spre binele poporului român.
În acest sens, în calitate de prim semnatar al „Declarației cultelor pentru integrarea României în Uniunea Europeană” din 16 mai 2000, Biserica Ortodoxă Română reafirmă angajamentul ferm față de apartenența României la Uniunea Europeană, spațiu al prosperității și cooperării între popoarele Europei, ai cărei părinți fondatori au fost profund ancorați în creștinism.
Întrucât, potrivit articolului 7 alineatul 1 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, cultele sunt „factori ai păcii sociale”, Sfântul Sinod a hotărât, în mod repetat, începând cu anul 2008, că arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică sau să participe la campanii electorale în calitate de susținător(oare).
Astfel, Biserica Ortodoxă Română îşi afirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, în mod similar cu Armata Română”, a transmis Patriarhia Română.
Biserica Ortodoxă Română: ”Poporul român are nevoie de prosperitate și stabilitate”
Biserica reamintește însă credincioșilor că votul este personal și secret și nu le poate spune cu cine să voteze. Totuși, enoriașii trebuie să știe că ”poporul român are nevoie, în același timp, de libertate și de uniune, de prosperitate și de stabilitate”.
”Opțiunea electorală a clericilor trebuie să fie exprimată doar prin votul personal secret, și nu prin partizanat politic, așa cum cadrelor militare în activitate le este interzis să își exprime în public opinii politice, să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice, să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau activităţi în favoarea acestora ori a unui candidat pentru funcții publice.
În concluzie, poporul român are nevoie, în acelaşi timp, de libertate şi de unitate, de prosperitate şi de stabilitate”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: uniunea europeana, alegeri prezidentiale, Biserica ortodoxa, sustinere, credinciosi, indemn, votare,
Dată publicare:
04-12-2024 17:58