Ucraina atacă Biserica Ortodoxă Română. Decizie bizară a Serviciului de Securitate
Avocatul Eugen Pătraş, care este iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, afirmă că a primit interdicţia de a pătrunde pe teritoriul statului ucrainean pe o perioadă de trei ani.
Constituirea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina este un demers susținut oficial de Biserica Ortodoxă Română, structura ucraineană urmând a se subordona Patriarhiei Române.
Eugen Pătraş, care este şi vicepreşedinte al Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că decizia de interdicție a intrării sale în țara vecină a fost adoptată de Serviciul de Securitate al Ucrainei.
Pătraș consideră că măsura are legătură cu implicarea sa în proiectul de constituire a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina.
"Am aflat în data de 19, acum trei zile, când plecam spre Cernăuţi. În vamă, grănicerii mi-au adus la cunoştinţă decizia Serviciului de Securitate al Ucrainei, interdicţie pentru trei ani. Evident, ca de obicei, nu indică un temei legal şi o spun din start că motive legale nu există. Motivele reale constau în faptul că mă implic activ în apărarea drepturilor comunităţii româneşti din Ucraina, care nu trece prin cea mai fericită perioadă a existenţei sale. Pe de o parte, autorităţile se luptă cu şcoala, iar acum este la grea încercare şi biserica. M-am implicat în proiectul de suflet şi cât se poate de necesar pentru comunitate, în sensul înfiinţării organizaţiei religioase Biserica Ortodoxă din Ucraina şi sunt împuternicitul grupului de iniţiativă pentru înregistrarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina", a afirmat avocatul.
BOR anunța că ”a luat act cu regret” de refuzul Ucrainei de a permite înființarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina
Considerat unul dintre cei mai importanţi lideri ai comunităţii româneşti din Cernăuţi, Pătraş susţine că va sesiza atât autorităţile române, cât şi cele ucrainene cu privire la interdicţia care i-a fost impusă.
"Azi am depus un memoriu la Patriarhie (...). La începutul săptămânii viitoare voi depune şi la Guvern şi la Ministerul de Externe şi sigur că voi face un demers şi către Serviciul de Securitate al Ucrainei, să îmi explice care sunt temeiurile legale", a adăugat Eugen Pătraş.
Reamintim că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat pe 25 octombrie 2024 o reacție oficială cu privire la atitudinea Ucrainei, care se împotrivește înființării Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina.
Potrivit unui comunicat emis atunci de Patriarhia Română, Biserica Ortodoxă Română ”a luat act cu regret de faptul că autoritățile ucrainene au amânat nejustificat, pe termen neprecizat, recunoașterea juridică a Asociației religioase „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, deși aceasta din urmă îndeplinește toate condițiile solicitate de legislația ucraineană în vigoare, și a aprobat continuarea demersurilor către autoritățile publice centrale din România și Ucraina pentru soluționarea acestei solicitări legitime”.
”Schimbare radicală de poziționare a Bisericii Ortodoxe Române”
BOR a decis în luna martie să susțină înfiinţarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, care să fie subordonată Patriarhiei Române.
”Biserica Ortodoxă Română a propus ucrainenilor să creeze această structură pentru românii din Ucraina, ceea ce a și fost făcut. Biserica Ortodoxă Ucraineană şi-a dobândit autocefalia de la Constantinopol acum câţiva ani şi a devenit biserică autocefală. Bineînţeles că o parte a Bisericii Ucrainene, care nu a recunoscut-o până acum, ţine de Biserica Rusă.
Mitropolitul bisericii ucrainene a şi creat deja o structură aparte pentru parohii românofone din Ucraina, respectiv au mult mai mare libertate decât cele care se află sub Rusia. Bisericile din Grecia, Constantinopol, Alexandria şi aşa mai departe susţin Biserica Uraineană autocefală. Decizia Sfântului Sinod de joi reprezintă o schimbare radicală de poziţionare a Bisericii Ortodoxe Române”, comenta cu acea ocazie analistul ucrainean Ihor Lubianov.
Sursa: StirilePROTV, Agerpres
Etichete: Ucraina, interdicție, Biserica ortodoxa, Patriarhia Română, intrare, infiintare, initiator,
Dată publicare:
22-11-2024 20:54