Intervenţia brutală din Piaţa Victoriei a fost nejustificată. Concluzia preliminară a procurorilor militari
Intervenţia brutală din Piaţa Victoriei a fost nejustificată - este concluzia preliminară la care au ajuns procurorii militari după ce au primit planul conform căruia au acţionat forţele de ordine.
Anchetatorii aşteaptă acum şi informaţiile care au stat la baza intervenţiei. Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, refuză însă să dea documentul prin care a cerut eliberarea zonei.
La 4 zile de la solicitare, anchetatorii au primit planul de acţiune, planul de intervenţie şi jurnalul acţiunilor operative. Chiar şi aşa Jandarmeria Română refuză în continuare să explice de ce militarii au intervenit cu atâta brutalitate în Piața Victoriei pentru ca în final peste 450 de oameni să fie răniți.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar: "Există elemente şi indicii doveditoare privitor la amploarea evenimentelor ce urmau să se desfăşoare sau să aibă loc. În opinia mea, sub nicio formă, acte de agresiune exacerbate nu se justificau, atâta vreme cât existau multiple modalităţi de estompare a unor demersuri care urmau să degenereze."
Până acum au fost identificaţi 160 dintre jandarmii care au bătut manifestanţi iar unii dintre ei ar putea fi acuzaţi de purtare abuzivă, abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu. Mai ales că zeci de oameni au fost loviţi în cap cu bastoanele sau cu pumnii cu toate că manualul privind imobilizarea unui suspect spune clar că militarii nu au voie să dea în această zonă extrem de sensibilă.
Procurorii militari susţin că din documentele primite nu reiese că ministrul de Interne ar fi fost implicat în coordonarea intervenţiei şi că întreaga operaţiune ar fi fost girată de fostul şef al Jandarmeriei, Sebastian Cucoş. În plus ordinul de eliberare a pieţei a fost aprobat de prefectul Capitalei.
Procurorii militari sunt revoltaţi şi de faptul că prefectul nu a trimis nici până acum, la cinci zile de la evenimentele teribile, ordinul prin care le-a cerut jandarmilor să intervină în forţă împotriva manifestanţilor. Speranţa Cliseru este cea care le-a cerut să elibereze zona de protest, dar anchetatorii vor să afle şi cine i-a cerut undă verde pentru această intervenţie neobişnuit de brutală.
Între timp, anchetatorii scot la lumină şi încercările jandarmilor de a atrage la proteste un procuror militar care prin prezenţa lui în preajma centrului de comandă să dea aparența unor acţiuni legale.
Până acum, 192 de protestatari răniţi au cerut ca jandarmii violenţi să fie cercetaţi penal.
La rândul lor zeci de jandarmi au solicitat certificate medico-legale pentru rănile suferite în Piaţa Victoriei după ce au fost atacaţi de provocatori. Niciunul nu a făcut însă plângere penală. În schimb, la Parchetul de sector, în cele patru dosare deschise pentru ultraj şi tulburarea liniştii publice împotriva protestatarilor violenţi un singur suspect este anchetat şi a fost plasat sub control judiciar. Şi nu 35 cum susţinea sâmbăta purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: gaze, interventie, proteste, piata victoriei, jandarmi, violente,
Dată publicare:
15-08-2018 19:05