Insula Mare a Brăilei produce lucernă pentru cămilele emirilor. "S-o mănânce şi melcii"

30-05-2019 19:01

Agricultura României începe să conteze. Fermierii noştri sunt pe cale să trimită anual către ţările arabe două milioane de berbecuţi.

În acelaşi timp şi cultivatorii pot avea un cuvânt de spus. Emiratele Arabe vor lucerna de aici, iar Insula Mare a Brailei, este principalul furnizor.

Insula Mare a Brailei produce anual 400 de mii de tone de cereale pe 57 de mii de hectare de teren agricol. În 2018, firma care administrează aceste suprafeţe a fost cumpărată de o companie din Emiratele Arabe Unite.

În următorii ani, douăzeci sau chiar douăzeci şi cinci la sută din Insula Mare a Brailei va fi cultivată cu lucernă. Aceasta a fost una dintre primele condiţii puse de investitorii din Emiratele Arabe Unite, atunci când au venit să preia cea mai mare fermă din Europa de Est.

Noii proprietari au investit până acum în tehnologie 70 de milioane de euro, însă suma finală ar putea să fie de o jumătate de miliard de euro. Lucerna îi interesează cel mai tare.

Lucian Buzdugan, administratorul fermei: "Astăzi cultivăm 2.500 de hectare, iar în august mai plantez 2.500. Şi e posibil, anul următor, să mai pun 2.500. Dar trebuie să mai construiesc o fabrică. Mai trebuie să investesc încă 18 milioane de euro."

Din 40 de mii de tone de lucerna în România rămân 2 mii. Restul pleacă în ţările arabe.

Lucian Buzdugan, adiministratorul fermei: "Cineva era foarte supărat că o mănâncă cămilele! Dar s-o mănânce şi melcii! Nu contează! Problema e să-mi dea bani pe ea"

Anul acesta din păcate agricultorii se confruntă cu o secetă accentuată. În ultimele 8 luni a plouat de 3 ori mai puţin faţă de media ultimilor 10 ani.

Iancu Mustea, şef de fermă: "Irigăm soia, care nu trebuia la acest moment să primească apă, porumbul. Şi cultura graului, orzului, răpită - în aceleaşi condiţii."

În timp ce Insulă Mare a Brailei va deveni unul dintre cei mai importanţi exportatori de lucerna Ministerul Agriculturii este în discuţii directe cu firme din Emiratele Arabe Unite pentru a cumpăra anual de la noi două milioane de berbecuţi.

În februarie, oficialii anunţau că România va trimite şi în Iran 800.000 de oi în termen de 6 luni.


VIDEO PROTVPLUS.RO