Un fermier din Brașov a obținut primul soi românesc de goji. Ce profit poate să aducă o cultură

28-05-2019 08:13

Plantele exotice își fac loc din ce în ce mai mult în ultima vreme în agricultura românească, iar fermierii care îndrăznesc să le cultive au profitul asigurat.

Interesul tot mai mare pentru plante precum iarba de fier, ştevia dulce sau frunza care curentează a dus la apariția unor soiuri autohtone.

Spre exemplu, un fermier din Brașov a obținut primul soi românesc de goji. Arbustul este complet aclimatizat, are randament foarte bun și poate fi cultivat în orice regiune a țării

Certificarea soiului românesc de goji a durat 5 ani. Rezultatul este un arbust cu calităţi mult superioare celor aduse din China. Rezistă la ger, dar şi la căldură, singura condiţie este ca plantele să fie irigate.

Mihail Popa Gyero, Direcţia Agricolă Braşov: "Dacă o plantă care a fost adusă iniţial din Tibet producea în jur de 2,5 - 3 kg, potenţialul acestui soi este peste 5 kilograme de fruct recoltat pe un an întreg."

Fermierul este pregătit să vândă butaşi de goji românesc oricui doreşte să înfiinţeze o cultură. Cererea uriaşă de fructe face ca investiţia sa se amortizeze în maximum 4 ani.

Eduard Ciubotaru, fermier: "Fructul de goji are o valoare destul de mare, se vinde undeva între 20 şi 30 de lei kilogramul, în funcţie de calitatea fructului, dar o valoare chiar şi de 4-5 ori mai mare o poate aduce prelucrarea acestuia în gemuri, dulceţuri, sucuri."

Loredana Tănase, consilier în nutriţie: "Fructele goji sunt cotate ca un super aliment, sunt bogate în antioxidanţi, în vitamina C şi în vitaminele din grupul B. Sunt recomandate pentru persoanele cu diabet zaharat, pentru că scade glicemia, pentru hipertensiune arterială, întăreşte imunitatea."

Cercetătorii Staţiunii Legumicole Buzău lucrează şi ei la aclimatizarea mai multor plante medicinale şi aromatice aduse de pe alte continente. "Iarba de fier" este deja pe lista oficială a culturilor din ţara noastră.

Costel Vânătoru, cercetător: "Este denumită şi iarba de fier datorită bogăţiei în fier. E bogată în antioxidanţi şi lumea ştiinţifică a pus mare preţ pe această plantă, mai ales în cercetările pentru tratarea de Alzheimer, o boală care ştim că este foarte grea şi incurabilă."

Adusă tocmai din America de Sud, ştevia dulce e şi ea pe cale să devină plantă românească, cu acte în regulă. După 20 de ani de muncă, cercetătorii buzoieni sunt gata să scoată pe piaţă primele răsaduri din soiul românesc.

Costel Vânătoru, cercetător: "Un îndulcitor natural care acumulează dulceaţă de peste 300 de ori mai mult decât zahărul şi nu afectează bolnavii de diabet."

Toate aceste plante se adauga unei liste lungi de soiuri exotice adaptate climei noastre, cum ar fi castavetele exploziv pentru diabetici, tomatele în formă de banană sau pepenele cu gust de coniac.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO