Sprijin de la stat pentru fermele care angajează tineri. Student: ”Pentru început cer 3.000 de lei”
3.000 de tineri ar urma să fie angajaţi în agricultură anul acesta cu ajutor de la stat.
Guvernul a stabilit regulile prin care fermierii care susţin cel puţin doi începători vor primi sprijin financiar lunar de până la 1.000 de lei pentru fiecare lucrător.
Fermierii spun că ajutorul este binevenit, dar nu rezolvă marea problemă - a crizei forţei de muncă. Se caută, de la ingineri şi tractorişti, până la ciobani.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Într-o fermă din Timiş, cei mai mulţi lucrători au zeci de ani de muncă în spate. Ar fi nevoie şi de ajutorul unor colegi mai tineri, dar proprietarul a încercat degeaba să angajeze oameni noi.
Mircea Hodoșan, fermier: ''Am 7 angajaţi de peste 40 de ani şi unul care are 39 ani. Tinerii au alte perspective şi nu vor să muncească în agricultură.''
În aceeaşi situaţie sunt mulţi alţi agricultori din ţară. Un program care a primit recent undă verde de la Guvern ar putea duce la angajarea a 3.000 de tineri în agricultură, acvacultură şi industria alimentară.
Angajatorii lor vor primi bani pentru acoperirea parţială a cheltuielilor cu salariile noilor lucrători.
O mie de lei vor obţine pentru fiecare angajat cu studii superioare, 750 de lei pentru cei cu studii medii şi 500 de lei în cazul celor fără studii. Condiţia este ca fermierul să angajeze cel puţin doi tineri până-n 40 ani şi să încheie contracte de muncă pe o perioadă de minimum un an.
Măsură va face salariile mai atractive, mai ales că vor fi scutite de impozit. Dar nu va rezolva criza de personal, cred fermierii.
''Această măsură ne va face pe noi să dăm mai mult ca salariul, pentru că este o criză de agricultori'', spune un fermier.
Salariul pentru un tractorist, în perioada de campanie agricolă, ajunge uşor la 7.000 de lei, iar un simplu lucrător pleacă acasă cu 1.500-2.000 lei. Dar oameni dispuşi să faci munci agricole se găsesc tot mai greu, aşa că unii fermieri îşi recrutează viitorii angajaţi de pe băncile şcolilor.
Raul are 16 ani şi este elev la o şcoală cu profil agricol. Vrea să devină mecanic.
Raul Milan Baniaș, elev: ''Am auzit că e o meserie bănoasă, femierii cauta tineri pentru că e nevoie de forţă de muncă şi şansele sunt mari de reușită.''
Despre cât de bănoasă poate fi o slujbă în agricultură, studenţii din domeniu şi-au format deja o idee.
Alin Pârjolea, student Agronomie Bucureşti: ''Pentru început - între 2.500 şi 3.000 de lei ar fi ok, nu vrea să ridic pretenţii din start. Am fost ofertat în Teleorman, condiţiile sunt foarte bune.''
”Mulţi dintre angajatori deja oferă cazare, maşină proprie. Mulţi tineri fug de această responsabilitate, pentru că e o muncă grea cu animalul, nu sunt dispuşi să se ''murdărească'' pe mâini şi să plece de la oraș'', spune un viitor inginer zootehnist.
Pentru anul acesta, cele 30 de milioane de lei alocate de stat programului ar ajunge pentru angajarea a 3.000 de tineri, estimează autorităţile. Programul va continua şi anul viitor.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!