INS: 450.000 de CNP-uri de la recensamant, multiplu inregistrate, eronate sau lipsa
Aproximativ 450.000 de CNP-uri aferente formularelor de la recensamantul din 2011, respectiv 2,33% din total, au fost multiplu inregistrate, eronate sau nu au fost completate, informeaza Institutul National de Statistica (INS).
"Din totalul formularelor completate cu informatii individuale la Recensamantul Populatiei si al Locuintelor 2011, 97,67% au avut CNP-ul corect completat, restul inregistrarilor, circa 450 mii, reprezentand 2,33% din totalul formularelor, continand cazuri de CNP-uri multiplu inregistrate (duble, triple etc.), eronate (gresite sau trunchiate) sau lipsa. Inregistrarile multiple au fost cauzate in cea mai mare parte de declararea persoanei atat la domiciliul acesteia, cat si la resedinta obisnuita. In aceasta situatie, in baza de date a Recensamantului a fost pastrata o singura inregistrare si anume cea corespunzatoare resedintei obisnuite", precizeaza INS, intr-un comunicat remis vineri MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, in urma finalizarii activitatilor de verificare a datelor, s-au corectat si retinut circa doua treimi din totalul CNP-urilor incorect completate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Identificarea inregistrarilor duble si a altor tipuri de erori, arata INS, face parte din activitatile de rutina ale procesului de verificare si validare ale oricarei cercetari statistice exhaustive.
INS mai precizeaza ca inregistrarea si folosirea unui cod de identificare a persoanei (CNP) la recensamant este o practica frecvent intalnita la efectuarea recensamintelor populatiei in tarile europene.
Folosirea CNP-ului la recensamantul din octombrie 2011 a permis identificarea si eliminarea dublelor inregistrari ale persoanelor, corectarea unui CNP incomplet sau cu erori, mai sustine sursa citata.
INS mai precizeaza ca in 4 iulie va face publice primele rezultate definitive ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011.
"Cu ocazia conferintei de presa care se va organiza in acest scop se vor furniza detalii, clarificari si informatii relevante referitoare la semnificatia indicatorilor si modul lor de construire", se mai arata in comunicatul INS.
In octombrie 2011, seful INS, Vergiliu Voineagu, a precizat ca declararea CNP-ului la recensamant este obligatorie si ca persoanele care refuza sa-si declare CNP la recensamant vor fi amendate conform legii.
Declaratia a venit dupa ce purtatorul de cuvant al institutiei afirmase ca persoanele care refuza sa-si declare codul numeric personal la recensamant pot fi inregistrate si fara acesta si nu risca absolut nicio sanctiune.
PSD a cerut populatiei sa nu-si divulge codul numeric personal in cadrul raspunsurilor la intrebarile recenzorilor de la recensamant si au acuzat PDL ca, prin solicitarea "ilegala" a CNP, ar urmari sa-si faca o baza de date pentru a frauda alegerile, declarat, in 20 octombrie 2011, senatorul PSD Georgica Severin.
Ministerul Administratiei si Internelor a precizat, tot in octombrie 2011, ca, in cadrul procesului de recenzare, colectarea codului numeric personal este stipulata prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG 34/2011 pentru modificarea si completarea OG 36/2007 privind efectuarea recensamantului.