Operatie realizata in premiera in Romania. Dupa un accident grav, un tanar va avea putea avea o viata normala

09-11-2016 13:22

operatie

 Pentru prima oara in Romania, la spitalul clinic de Urgenta din Targu Mures, o grefa osoasa de dimensiuni mari i-a fost transplantata unui pacient de 30 de ani.

Tanarul risca sa-si piarda piciorul in urma unui grav accident rutier si avea nevoie de un transplant de os tubular de 10 centimetri. Asa ca s-a folosit un fragment de femur prelevat de la un pacient aflat in moarte cerebrala, iar medicii spun ca interventia e un succes.

In luna aprilie, tanarul de 30 de ani din Targu Mures a ajuns la spital cu fractura deschisa la nivelul piciorului stang, iar ranile erau atat de grave, incat chirurgii nu i-am mai putut salva osul. Pacientul avea nevoie urgent de o grefa de femur, de dimensiuni mari. Dupa luni de asteptari,  a intrat marti in sala de operatie pentru transplant.

Dr. Solyom Arpad, medic ortoped traumatolog: "Este o noutate privind marimea grefei, este o grefa de os tubular, vascularizarea e mai precara dar sansele de inegrare sunt destul de bune."

Transplantul vine dupa ce familia unui tanar aflat in moarte cerebrala si-a dat acordul pentru prelevarea tesuturilor si tendoanelor. Grefa a ajuns la Banca de tesuturi din Bucuresti, de unde, dupa doua luni de pregatire, osul a fost gata pentru transplant.

Dr. Andrei Nica, medic primar ortoped responsabil Banca de Tesut Colentina: "Imediat dupa traumatism, colegul Solyom mi-a zis ca este un defect osos pe care n-a mai putut sa o reconstruieasca si ar avea nevoie de un os masiv, pentru a suplini defectul."

Interventia chirurgicala complexa a durat doua ore si va fi urmata de o perioada dificila de recuperare.

Dr. Tiberiu Bataga , sef sectie Clinica de Ortopedie: "Va urma recuperare lunga, avand in vedere ca deja musculatura a fost afectata. Important este ca grefa sa se implementeze perfect si fixarea biologica sa fie buna."

In Romania, prelevarea de tesuturi este ingreunata de faptul ca multe familii ale celor intrati in moarte cerebrala nu isi dau acordul pentru donarea de organe.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO