Tratamentul cu celule stem al unui pacient, anulat in ultima clipa, dupa ce donatorul a decis sa se retraga

Ultima actualizare: 02-10-2016 00:26

Se cauta donatori de celule stem care sa se tina de angajamentul facut si sa nu se razgandeasca pe ultima suta de metri, lasandu-i pe pacienti din nou in voia sortii.

Desi in Romania exista Registrul National de Donatori de aproape doi ani, pana acum in clinica de hematologie si transplant din Targu Mures s-au efectuat doar transplanturi cu celule stem din strainatate. Iar cand de curand s-a gasit un donator de la noi, acesta s-a retras in ultimul moment. Pacientul aflat pe patul de spital asteapta cu inima stransa o minune.

Medic: "In aparatul acesta (de filtrare a sangelui) se face prelucrarea celulelor. Ulterior se va pune in sistemul de stocare la -190 de grade. Aceste celule vor fi folosite pentru transplant autonom."

19 pacienti se afla pe lista de asteptare a clinicii de hematologie si transplant medular din Targu Mures. Acum cateva zile medicii de aici se pregateau pentru efectuarea primului transplant cu donator din Romania, dar interventia se amana. Motivul: donatorul s-a retras si se fac eforturi sa se identifice un altul, cel mai probabil din registrul international.

Dr. Lazar Erzsebet, medic Clinica de Hematologie si Transplant Targu Mures: "Este o problema ca s-au inscris si pe urma s-au restras. Este vorba de viata oamenilor. Cel care doneaza trebuie sa stie ca e o responsabilitate mare, ca este nevoie de el. Este unul la spital, si doi care asteapta sa se gaseasca."

La centrul din Targu Mures, in 15 ani de transplant medular s-au facut 400 de interventii, iar in ultimele cazuri, cand nu s-a gasit donator din familie, s-a apelat la registrul international al donatorilor de celule stem.

Dr. Kopeczi Jutka, medic: "Pana in prezent am primit din Germania, dar am avut celule din Franta si Polonia."

In fiecare an mii de persoane sunt diagnosticate cu leucemie. Transplantul de celule stem este tratamentul care le poate salva.

Pe langa lipsa donatorilor autohtoni, exista si o alta problema grava in sistem: Lipsa unui medicament ce trebuie neaparat administrat dupa transplant.

Elena Colipca, sotia pacientului: "In luna decembrie s-a descoperit. Asta este ultima lui sansa, transplantul. l-am cumparat, am facut rost din Elvetia, am avut nevoie de sase fiole, am platit 1.200 de euro. Pentru sanatate te imprumuti."

In prezent, in Registrul National al Donatorilor sunt inscrisi peste 37.000 de oameni. Insa e un numar foarte mic avand in vedere ca la centrele de transplant se lucreaza la nivel international. Astfel cei care se inscriu in registru trebuie sa stie ca asta inseamna sa doneze celule stem si centrelor din strainatate in cazul in care sunt compatibili cu pacienti de acolo.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO