Începe testarea în masă de la Arena Națională. Ce se va întâmpla cu cei depistați pozitiv

Ultima actualizare: 26-05-2020 09:44

La Arena Națională au început pregătirile pentru testarea în masă, care să arate nivelul de imunizare al populației Capitalei.

 

Primii care au făcut testele anticorpi de la Arena Națională au fost primarul general Gabriela Firea și cei șase primari de sectoare.

În jur de 10.000 de participanți ar urma să fie invitați la test, din toate sectoarele. Totul, pe bază de voluntariat, că doar este studiu, susțin edilii.

Rezultatele acestuia vor arăta dacă titularul a avut deja o formă ușoară de Covid-19 sau dacă este bolnav.

Separat, și Ministerul Sănătății pregătește o testare la nivel național, în iunie. Șefii din minister susțin că testarea serologică se va face însă doar după ce vom trece de vârful pandemic.

Voluntarii din eșantionul de 10.000 de posibili candidați din București vor primi acasă o scrisoare, cu numărul de telefon al unui call center. Pot suna pentru lămuriri și mai ales pentru stabilirea zilei de testare.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: ”Vor avea un număr de telefon la dispoziție, un call center, vor anunța că vor să fie testate și se va realiza o programare. Astfel încât aici la Arenă, pe zi, nu vor veni mai mult de 1.500 de persoane”.

Teoretic, testarea poate fi încheiată în doar o săptămână. Cine nu sună deloc, va fi înlocuit cu un alt posibil candidat, invitat prin aceeași procedură, la stadion.

Cei care acceptă testul sunt chemați cu programare și examinarea durează 15 minute. Li se ia o probă de sânge, la fel ca testul glicemiei și așteaptă rezultatul în tribune.

La final, fiecare află dacă în funcție de nivelul de anticopri din sânge testul e pozitiv sau negativ, cu alte cuvinte dacă a fost sau nu infectat la un moment dat.

Adriana Cîrlan, director medicină școlară Adminitsrația Spitalelor București: Vor primi un formular în care se trece rezultatul pe care l-au înregistrat și pe acel formular vor fi toate variantele de rezultat, cu interpretări clare și sumare și, de asemenea, cu recomandări.
Reporter: Adică li se spune să meargă la spital sau?
Adriana Cîrlan: Nu, recomandările vor fi, dacă anticorpii sunt pozitivi, li se recomandă să facă și celalalt test, real time PCR, care determină dacă există și virusul.
Reporter: Și dacă nu îl fac și pe acela?
Adriana Cîrlan: Este alegerea dumnealor”.

Ce evită să spună organizatorii testării este că, în cazul în care rezultatul este pozitiv și arată o posibilă infectare apropiată de momentul examinării, cazul trebuie, conform legii, anunțat imediat la DSP, iar persoana în cauza să fie trimisă automat la testare PCR.

În cazul unui nou răspuns pozitiv, voluntarul ar urma să fie internat în spital, conform normelor din prezent.

 

Părerile bucureștenilor sunt împărțite

 

Trecător: ”Nu mă interesează!”.

Trecători: ”Noi amândoi avem și diabet și tensiune, și de ce nu. Eu aș vrea. Nu ne ferim!”.

Trecător: Mie mi se pare o mare făcătură.
Reporter: Adică nu e reprezentativ?
Trecător: Nu, pentru mine nu.
Reporter: Nu ați vrea să știți, în funcție de …?
Trecător: Nu, nu sunt interesat să știu”.

Până când bucureștenii își vor da acceptul, autoritățile pregătesc deja terenul. Sunt gata cele 6 culoare, arondate fiecărui sector.

Aici vor ajunge toți cei care, în prealabil, vor suna la un call center, și vor anunța că sunt de acord să le fie prelevate probe.

Edilii vor să nu existe confuzie cu celălalt program al primăriei, tot cu înscriere prin voluntariat, cel de testare real time PCR, care arată dacă subiectul este pozitiv sau nu la covid.

Primarul Capitalei spune că are deja în jur de 9.000 de voluntari înscriși online, care ar urma să fie testați la 20 de centre cu care primăria colaborează. Edilii vor să coreleze rezultatele celor 2 testări.

Gabriela Firea: ”Cu toții vom afla cum a circulat virusul în cea mai mare comunitate din țară și, de asemenea, care este gradul de imunizare pe cale naturală a populației din București”.

 

Testare națională, din partea Ministerului Sănătății

 

Rămâne de văzut și câți dintre cei înscriși vor veni să se testeze, în condițiile în care și Ministerul Sănătății anunță separat o testare serologică pentru stabilirea nivelului de imunizare a populației, în a doua jumătate a lunii iunie.

Șefii din sănătate susțin că un astfel de studiu poate fi făcut abia după ce este atins numărul maxim de infectări și trece acest val pandemic.

Eșantioanele la nivel de județ vor fi stabilite în funcție de numărul de cazuri confirmate, decese și gradul de internare la secțiile ATI din spitale.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO