Moţiunea PSD împotriva ministrului Vela a fost adoptată. ”Virusul nu alege între PNL şi PSD”

×
Codul embed a fost copiat

Moţiunea simplă intitulată ”Democraţia românească în derivă. Cu vela ruptă, în timp de pandemie”, inițiată de social-democraţi împotriva ministrului de Interne, Marcel Vela, a fost adoptată marţi în Senat.

Votul a fost secret, cu bile.

În favoarea moţiunii au votat 65 senatori, 25 au fost împotrivă şi au fost înregistrate 5 abţineri.

Semnatarii moţiunii au cerut demisia ministrului de Interne, susţinând că prin ordonanţele militare emise a fost luat ”un lung şir de decizii contradictorii” şi au fost impuse o serie de interdicţii pe care, ulterior, le-a anulat.

Trebuie precizat faptul că moțiunea simplă nu duce la demiterea ministrului, indiferent de numărul de voturi primit.

Citește și
Adrian Oros
Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii a fost adoptată. Câte voturi s-au înregistrat „pentru”
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

PSD afirmă că structurile coordonate de Marcel Vela ”nu au pregătit ţara pentru pandemie, pentru că au minimalizat riscul de pandemie în pofida avertizărilor OMS, nu s-au ocupat de achiziţionarea echipamentelor de protecţie pentru personalul medical şi nu au achiziţionat la timp teste şi aparatura de testare pentru noul coronavirus”.

Potrivit Agerpres, senatorii social-democrați asociază numele ministrului cu ”haosul”, îl acuză că ”a gestionat lamentabil venirea în ţară a circa un milion de cetăţeni români” şi că a făcut din amenzi ”o taxă mascată pe coronavirus”. 

În timpul dezbaterilor, câțiva parlamentari PSD și PRO România nu au respectat legea privind purtarea măștii de protecție

 

În timpul dezbaterilor, câțiva senatori au vorbit de la microfonul plenului fără să poarte masca de protecție, chiar dacă, potrivit legii, sunt obligați să facă acest lucru.

Astfel, masca trebuie purtată în cazul în care cel puțin 16 persoane se află în același spațiu. De altfel, și ministrul de Interne Marcel Vela le-a atras atenția că dau un exemplu prost în fața cetățenilor: 

Sincer, aș fi preferat ca toți colegii care au vorbit înaintea mea să respecte legea și să vorbească cu mască, pentru că suntem mai mulți de 16 oameni în această sală. Și dacă dvs. dați exemplu că nu respectați măsurile minime de a opri răspândirea virusului, ce pretenție mai aveți la cetățeni să respecte regulile. (...) Vă rog, pe viitor, respectați și voi aici în Senat, măsurile. Dacă sunt mai mulți de 16 oameni, vorbiți, vă rog, cu masca pe față. Domnul Șerban Nicolae, prin prima faptului că ați vorbit fără mască ați arătat o lipsă de respect față de reguli, să nu zic că faă de cetățeni.”

Cine sunt parlamentarii care nu au respectat legea:

-► senatorul PSD Șerban Nicolae

 

-► senatorul PRO România Adrian Țuțuianu

 

-► senatorul PSD Titus Corlățean a avut mască, dar a ținut-o sub bărbie 

 

Și în urmă cu aproximativ o săptămână, deputații PSD, PRO România și ALDE au demonstrat că nu le pasă de prevederile legale de care trebuie să țină cont, de fapt, toți cetățenii români, indiferent de funcție. FOTO aici.

Vela: Virusul nu alege între PNL şi PSD

 

Virusul nu alege între stânga şi dreapta, între PNL şi PSD, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, la dezbaterea moţiunii simple depuse împotriva sa.

El a afirmat că a fost nevoie, în această perioadă, ca anumite decizii să fie luate "în fracţiuni de secundă", deoarece de ele depindea sănătatea românilor.

"Virusul nu alege între stânga şi dreapta, între PNL şi PSD. Văd că vorbiţi de o ură - a mea, la adresa bătrânilor. Această ură reiese însă din textul moţiunii. (...) Trebuie să acoperim o prăpastie dintre noi şi să ne preocupe sănătatea românilor. Trebuie o discuţie dusă către găsirea soluţiilor", a spus Vela, potrivit Agerpres.

Marcel Vela a precizat că acest război cu COVID-19 a adus omenirea, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, într-un punct pentru care nu era pregătită.

"Deciziile au trebuit luate în fracţiuni de secundă, de ele depindea sănătatea românilor", a mai spus ministrul.

El s-a întrebat ce credibilitate mai poate avea Senatul când lansează acuze la adresa Guvernului, în timp ce Executivul se luptă cu un ''inamic invizibil şi periculos''.

Senatorul PSD Corlățean: Guvernul PNL a știut încă din decembrie de noul coronavirus

 

Senatorul PSD Titus Corlăţean i-a reproşat marţi, în plenul Senatului, ministrului de Interne, Marcel Vela, "proasta" pregătire prealabilă a măsurilor de combatere a crizei pandemice.

El a afirmat că Guvernul şi preşedintele Klaus Iohannis au ştiut de existența noului coronavirus  încă din luna decembrie a anului trecut.

"Proastă pregătire prealabilă pentru pandemie, realizată de Guvernul PNL - încă din decembrie, cu atât mai mult în ianuarie, Guvernul Iohannis, Orban şi o serie de miniştri, nu toţi, au avut acces la informaţii certe şi clare cu privire la gravitatea pandemiei care va urma, informaţii care au fost transmise pe canalele Alianţei Nord-Atlantice. Aţi avut acces la astfel de informaţii din decembrie. În orice caz, preşedintele a avut acces. Să vorbim de sursele publice OMS, care ne-a spus din decembrie, v-a spus din ianuarie şi februarie (...). Dumneavoastră toată perioada asta aţi stat cu obsesia alegerilor anticipate, pentru că eraţi obsedat de puterea coruptă în România. Ce aţi făcut pentru pregătirea pandemiei în decembrie?", a afirmat Corlăţean, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Vela.

El a adăugat că Guvernul liberal a adoptat bugetul prin angajarea răspunderii şi a tăiat 23% din bugetul Sănătăţii, deşi avea informaţia cu privire la gravitatea pandemiei provocate de noul coronavirus.

"Guvernul PNL a adoptat bugetul prin angajarea răspunderii, procedură nedemocratică, aţi tăiat 23% din bugetul Sănătăţii având informaţia cu privire la gravitatea fenomenului care va urma. Alegerile anticipate erau mai importante decât sănătatea populaţiei: proastă pregătire", a susţinut Corlăţean.

PSD: Datele despre pandemie au fost falsificate

 

PSD susţine că datele despre pandemie au fost ”falsificate” şi ”se oferă doar informaţii care descriu o imagine mai bună decât realitatea, privând cetăţenii de posibilitatea de a-şi forma o opinie corectă cu privire la riscul real de transmitere a noului virus”.

O altă acuză adusă ministrului Vela şi Guvernului PNL este depunerea cu întârziere a proiectului de lege pentru reglementarea stării de alertă, ”întârziere care a determinat trei zile de vid legislativ”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Moţiune împotriva ministrului Anisie. Parlamentarii s-au acuzat reciproc de eșecul educației
Moţiune împotriva ministrului Anisie. Parlamentarii s-au acuzat reciproc de eșecul educației

Camera Deputaţilor a dezbătut, luni, moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii a fost adoptată. Câte voturi s-au înregistrat „pentru”
Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii a fost adoptată. Câte voturi s-au înregistrat „pentru”

Moţiunea simplă "Lenea, minciuna şi incompetenţa ministrului Oros", iniţiată de 72 de parlamentari PSD, ALDE şi afiliaţi grupului social-democrat, a fost adoptată luni în plenul Senatului.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.