Începe școala de luni, iar părinții caută soluții pentru copiii care trebuie să rămână acasă: „Nu ştiu, contactăm bunicii”
De luni, 8 noiembrie, elevii se vor întoarce în bănci, doar în şcolile publice şi private unde rata de vaccinare din rândul profesorilor şi personalului auxiliar depăşeşte 60 la sută.
Din păcate, în jumătate dintre unităţile de învăţământ, nu se întâmplă asta.
Iar situaţia este chiar îngrijorătoare, în 12 judeţe. Pe de altă parte, ministrul de resort a anunţat că peste o săptămână în şcoli vor ajunge şi testele de salivă.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
De luni, puţin peste 1,8 milioane din cei aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari vor merge fizic la şcoală şi la grădiniţă. Se întâmplă asta pentru că doar în 54% dintre unităţile de învăţământ din România rata de vaccinare în rândul personalului trece de 60 la sută.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Şcolile cu rata sub 60 vor începe şcoala în sistem online, foarte clar, grădinițele şi şcolile cu peste 60, toate vor începe şcoala cu prezenţă fizică”
Cele mai ridicate procente de vaccinare sunt în Ilfov, Cluj, Bucureşti şi Constanța. La polul opus, în judeţele Neamţ, Covasna sau Suceava sunt cei mai puţini dascăli imunizaţi.
În Piteşti, de exemplu, la Liceul Elim, doar doi din cei 19 angajaţi au primit un ser anticovid.
Reporter: Sunteţi liceul cu cea mai mică rată de vaccinare din oraş !
Directorul liceului: „Şi care e problema ?”
Alina Manea, inspector general ISJ Argeş: „Nu ar trebui să fie posibil, în primul rând, dacă mă întrebaţi pe mine, e impardonabil”
În Bucureşti, 69% dintre unităţile de învăţământ au o rată de vaccinare de peste 60 la sută, adică 441 de şcoli şi grădiniţe publice şi private.
Decizia anunţată de Ministerul Educaţiei a nemultimit sindicatele din învăţământ.
Marius Nistor, Federația Sindicatelor din Învăţământ: „Ne vom trezi în unităţi şcolare unde profesorii s-au vaccinat într-un procent sub 60 la sută, că se vor exercita presiuni din partea părinților şi a elevilor, ca profesorii să se vaccineze, iar şcoala să fie menţinută deschisă şi asta în condiţiile în care suntem categoria socio-profesională cu cel mai mare procent de vaccinare.”
Mihaela Onică, profesoară: „Sper că rata de vaccinare să ajungă şi la 90% , la toată populaţia, şi în școală şi în afara şcolii, copiii au nevoie. Eu sunt şi cadru didactic. Înseamnă interacţiune mai bună cu copiii mici, de clasa pregătitoare, primară, ei nu se descurcă la un laptop şi mulţi online fac pe telefon, ceea ce nu poti să faci pe telefon.”
„Îmi place foarte mult să petrec timp cu colegii mei şi cu doamna, învăţ multe” spune Carina, în vârstă de 7 ani
„Pe online se mai strică ceva, nu mai merge laptopul, se ia internetul şi de asta nu îmi place” explică un alt copil
„Nu ştiu, contactăm bunicii, încercăm să îi aducem să ne ajute, să prelungim concediul, încă nu ştim ce facem. Copiii sunt foarte trişti acasă, nu mai au o viaţă socială, stau închişi între 4 pereţi” spune o mămică.
Rămân în vigoare criteriile pentru trecerea în sistemul online. Clasa sau grupa se închide 14 zile la apariţia unui caz de covid iar şcoala se închide integral dacă jumătate dintre clase au activitatea fizică suspendată.
Florentina Bălășoiu, corespondent PROTV: „Până în acest moment, autorităţile nu au luat în calcul rata de vaccinare în rândul elevilor pentru deschiderea unităţilor de învăţământ, Cu toate acestea, numărul copiilor vaccinaţi cu vârste între 12 şi 15 ani a crescut în numai două zile cu aproape 6.000, de la 90 la 96.000 de elevi vaccinați, în timp ce în rândul elevilor de peste 16 ani, cifra a ajuns la aproape 259.000. Practic, s-a atins pragul de 30%, în rândul elevilor eligibili.”
Pe stirileprotv.ro găsiţi lista completă a site-urilor inspectoratelor şcolare judeţene, de unde puteţi afla care este rata de vaccinare din fiecare școală sau grădiniţă din Bucureşti şi din ţară. Ministerul Educaţiei a cerut fiecărui inspectorat să actualizeze aceste informaţii şi să le publice pe site-ul propriu.