Peste 500.000 de elevi nu au dispozitive sau internet, la un an și jumătate de la debutul pandemiei: Am semnal aici, pe gard

Ultima actualizare: 15-10-2021 12:49

500 de școli sunt închise și încă 3.000 de clase din alte unități de învățământ au și acestea cursurile suspendate.

Așadar, la o lună de la începutul anului școlar, 460.000 de copii învață deja în sistem online, iar numărul lor crește zilnic, din cauza infectărilor.

Grav este că, deși a trecut un an și jumătate de la începutul crizei sanitare, peste 250.000 de școlari nu au nici dispozitive electronice, nici acces la internet, cei mai mulți dintre ei.

Elev, în timp ce caută semnal: ”Aici am, pe gard”.

Elev: E foarte greu. Stau în picioare cu orele și mă dor. Am auzit că de săptămâna viitoare intrăm în online.

Reporter: Și ce o să faci?

Elev: Păi, nu știu.

Pe Alexandru l-am filmat în urmă cu exact un an căutând semnal în grădină, pentru a putea participa la orele online. Și atunci stătea în picioare atârnat de gard.

E singurul dintre cei 5 copii ai familiei care a primit tabletă de la autorități, dar tot degeaba, pentru că nu are semnal.

Va lucra cum a făcut anul trecut, adică foarte greu. Am cumpărat un wireless, dar nu este semnal”, spune mama lui Alexandru.

Și pe Ana am cunoscut-o anul trecut. Atunci se chinuia să înțeleagă ce zice profesoara, dar lucrurile nu sunt cu mult diferite astăzi.

Acum vreau să intru la oră, dar când dau la calendar nu merge și la echipa atunci când vreau să intru, dau click, dar nu merge și asta de vreo 3 zile”, spune Ana.

 

Din 2,8 milioane de elevi, 500.000 nu au dispozitive sau internet

 

La nivel național, 460.000 de elevi fac ore online. Zi de zi vin alții din urmă. Părinții sunt îngrijorați, mai ales că nu toți copiii au tablete.

Avem exemple: Școala Ferdinand, Școala Sfântul Andrei, diverse sectoare, care în urmă cu un an de zile, când s-au făcut solicitări pentru achiziția tabletelor, nu au făcut solicitări și atunci nu s-au făcut investiții. Încă nu suntem pregătiți și nu știu ce au făcut toată vara autoritățile, știau că vine un val 4 și, ca atare, foarte multe unități au trecut în online. Ministerul Educației a dat 250.000 de tablete, dar conform unor statici ar fi nevoie de 900.000”, a transmis un reprezentant al Federației Părinților.

Ultima tranșă de tablete a ajuns la elevi abia în ianuarie anul acesta. Alte aproximativ 50.000 au fost cumpărate prin intermediul inspectoratelor ori de primării.

Conform ultimelor datelor oficiale de pe site-ul Ministerului Educației, din 2,8 milioane de elevi, 206.000 nu au acces la internet, în timp ce 248.000 nu au nici dispozitive electronice pentru a participa la orele online.

Încă sunt și cadre didactice în aceeași situație: din cei 200.000 de profesori la nivel național, 3.300 nu au tablete ori laptopuri, iar 1.000 nu au internet.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO