Începe distribuirea ajutorului pentru încălzire. Cine sunt beneficiarii și ce condiții trebuie îndeplinite pentru acordare
Odată cu venirea frigului, autoritățile încep să distribuie ajutoarele pentru cei care reșusesc, cu greu, să-și plătească utilitățile.
Cu banii de la stat, oamenii vor putea să acopere costurile pentru gaze naturale, energie electrică, lemne, sau cărbuni.
Programele vin cu condiții mai blânde, în acest sezon rece, așa că numărul doritorilor, este în creștere.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
La finalul acestui an, ar urma să pornească, și "Rabla pentru sobe".
Vor putea primi bani, din noiembrie și până în martie, și cei care iau, în același timp, indemnizație de handicap.
Virginica Apostol, referent: "Indemnizația de însoțitor este peste 2.000 de lei. Dacă aveam persoană care locuia singură și avea pensie minimă de 1.121 de lei, de exemplu, și avea și această indemnizație pentru însoțitor, depășea suma de 2.053, pragul pentru o persoană singură".
Există două praguri de venit de care cei care vor ajutorul pentru încălzire trebuie să țină cont: 2.000 de lei net lunar pentru persoanele singure și 1.400 de lei pentru fiecare membru al unei familii.
Femeie: "Nu mă încadrez la cei 3.000 de lei pe care îi am".
Reporter: "Și vă descurcați cu 3.000 de lei să plătiți?".
Femeie: "Ei, nu! Medicamentele ne costă. Și ce rămâne, drămuim, împărțim".
Bărbat: "Eu am trei camere aici... 4.500 de lei. Am auzit că se scumpește gigacaloria și nu mi se pare chiar normal așa...".
Femeie: "Dacă ne e frig alergăm prin casă. Că afară e frig!".
O altă noutate îi vizează pe vârstnicii cărora le-au crescut veniturile de la începutul lunii septembrie, în urma recalculării pensiilor. Aceștia vor putea solicita ajutorul de încălzire pe baza talonului din august.
Cei care se încadrează pentru ajutorul de încălzire pot opta și pentru un spijin suplimentar, pentru plata facturilor la energie.
Raul Giuglea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii: "Se numește supliment pentru energie, pentru acoperirea unei părți din consumul energetic al gospodăriei. Se acordă pe tot parcursul anului. Este stabilit în cuantul fix, se acordă lunar și se cumulează cu ajutorul cu încălzirea locuinței".
Așadar, doritorii pot lua lunar între 10 și 70 de lei, în funcție de tipul de energie utilizat: electrică, termică sau cărbune.
Pe de altă parte, anunțat cu fast dar fara ceva concret, programul "rabla pentru sobe" ar urma să inceapa la finalul acestui an.
Autoritățile spun că așteaptă acum publicarea documentului în Monitorul Oficial după care vor trece la treabă. Potrivit ghidului, sunt 50.000 de familii din localități montane care își vor putea cumpăra, cu bani de la stat, echipamente performante energetic pot primi bani pentru a-și cumpăra aparate de încălzit locuința cu randament ridicat.
În acest caz, statul va asigura 70% din cheltuielile cu instalarea noii sobe. Totuși, suma nu trebuie să depășească 10 mii de lei. Bugetul total alocat pentru sobele "prietenoase cu mediul" este de 500 de milioane de lei.