Asistatii de lux ai statului. Au bani in banca, masini si case, dar nu-si permit sa achite caldura
Peste 16 mii de persoane au primit ajutor financiar pentru incalzire iarna trecuta, desi nu aveau acest drept.
Drept urmare, au primit vestea ca trebuie sa dea banii inapoi, altfel vor fi executati silit. Sunt in aceasta situatie cei care au declarat venituri mai mici, au bani in banca, masina in curte sau o a doua casa.
Pana acum, statul a recuperat doar 30 la suta din prejudiciu.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Sotii Farcas din comuna Cleja, judetul Bacau, sunt pensionari si primesc impreuna de la stat 1000 de lei. Pentru ca abia-si duc traiul de pe o zi pe alta, acum doi ani au cerut primariei sa-i ajute sa suporte costurile incalzirii. Acum au de inapoiat o parte din bani, dupa ce inspectorii i-au gasit cu peste 3.000 de lei in banca.
"M-a gasit cu cont, dar sunt banii copiilor, ca-s plecati in Italia. Eu, cand m-am dus, nu am stiut ca am banii copiilor la mine. Nu e corect.", a declarat Petrica Farcas, beneficiar de ajutor de incalzire.
Reporter: O sa dati banii inapoi?
Olimpia Farcas: Nu stiu. Uite avem casa din chirpici casa din bolovani.
Numai la ei in localitate alte 61 de persoane se afla in aceeasi situatie.
"Nu avem ce sa le face. Daca vecinii au facut a facut si el", a declarat Ion Joca, primarul comunei Cleja.
La nivel national,16 mii de romani au incasat ajutor de incalzire desi nu aveau acest drept, iar acum risca sa fie executati silit.
Cele mai multe multe nereguli sunt in Iasi, Valcea si Harghita.
"Neregulile se refera la faptul ca beneficiarul nu declara corect veniturile pe care le are. Daca se incadreaza in proprietatile pe care le-a declarat, in veniturile pe care le primeste sau are in gospodarie bunuri cum ar fi masina sau un numar mai mare de animale" - Adrian Toader, director ANPIS.
Prejudiciul trece de 2,7 milioane de lei. Grav este ca, in multe cazuri, nu vorbim de oameni nevoiasi, ci de impostori. Stirile ProTV vi i-a prezentat in repetate randuri pe cei care stau cu mana intinsa la stat desi traiesc in case imense si se plimba cu masini scumpe.
Din pacate, de cele mai multe ori, cei care sunt trimisi sa faca anchete sociale nu pot demonstra ca bunurile apartin asistatilor sociali.
Legea ii sprijina pe cei care au un venit de pana-n 786 de lei pe membru de familie sau pe romanii care sunt singuri si nu castiga mai mult de 1.082 de lei.
In plus, beneficiarii nu trebuie sa aiba mai mult de 3.000 de lei in banca, sa detina mai mult de o locuinta sau un teren. De asemenea nu pot avea motocicleta, un autoturism cu motor mare, utilaje agricole sau animale in batatura.