Peste 70% dintre români sunt îngrijoraţi de costurile cu încălzirea la iarnă. Autoritățile vor acorda ajutor pentru încălzire
Peste 70% dintre români sunt îngrijoraţi de costurile cu încălzirea în această iarnă, arată datele unui studiu realizat în ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România.
Conform sursei citate, doar în ultimul an facturile la utilităţi au crescut pe fondul majorării preţurilor la energie. Majoritatea cetăţenilor din Europa Centrală şi de Est au cheltuit mai mult cu facturile în sezonul de încălzire 2022/2023: România (74% dintre respondenţi), Polonia (77%), Republica Cehă (68%), Ungaria (55%) şi Slovacia (60%).
Sondajul a fost comandat de Resideo, un furnizor global de soluţii de confort şi securitate pentru locuinţe, pentru a identifica principalele tendinţe în modul în care cetăţenii din Europa Centrală şi de Est caută să reducă valoarea facturilor la energie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Rata de creştere a fost similară în aceste ţări, Polonia ocupând prima poziţie (61-80% creştere facturi pe gospodărie), în timp ce avansul a fost mai redus în celelalte patru ţări. În România, 17% dintre respondenţi indică o majorare a costurilor cu încălzirea de peste 60%.
"Pentru a putea achita facturile, aproape toţi cetăţenii din ţările analizate şi-au schimbat diverse obiceiuri. În România, 63% dintre proprietarii de locuinţe afectaţi afirmă că au cheltuit mai puţin pe divertisment (58%) sau pe călătorii (49%) pentru a acoperi aceste costuri. De asemenea, românii au încercat să reducă valoarea facturilor prin închiderea instalaţiei de încălzire sau prin scăderea temperaturii când părăsesc locuinţa (63%), scăderea temperaturii în toată casa (53%) sau ajustarea temperaturii în timpul zilei (53%)", arată cercetarea.
Ajutor pentru încălzire
Autoritățile vor acorda ajutor pentru încălzirea locuinței în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024. Cetățenii Sectorului 6 pot depune cererile din data de 23 octombrie, se arată într-un comunicat de presă remis redacției noastre.
Ajutorul de încălzire se acordă persoanelor cu un venit mediu net lunar de maxim 1.386 lei pe membru de familie, respectiv 2.053 lei, în cazul persoanelor singure.
Pot primi ajutor consumatorii de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri. Acesta se acordă numai pentru un singur sistem de încălzire, cel principal utilizat.
Locuitorii Sectorului 6 pot depunde cererile de la 23 octombrie, până la data de 20 noiembrie 2023 pentru a primi ajutor pe întreaga perioadă a sezonului rece. În cazul în care cererile sunt depuse după 20 noiembrie, ei nu vor mai primi ajutorul pe lunile care au trecut.
Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzire se face prin dispoziţie a primarului Sectorului 6, după cum urmează:
- începând cu luna depunerii cererii pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;
- începând cu luna următoare pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii respective;
- începând cu luna depunerii cererii pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună indiferent de data la care a fost depusă cererea.