Încep manevrele de readucere în poziția de plutire a navei din portul Midia. Câți bani a dat statul român
La aproape trei luni de la tragedia din portul Midia, în urma căreia au murit 14.000 de oi, încep manevrele prin care nava eșuată va fi adusă în poziția de plutire.
Sâmbătă, în portul Midia, a ajuns o barjă care va răsuci ambarcațiunea cu ajutorul unor cabluri.
Întreaga operațiune va fi asistată de o macara de mare tonaj și va dura cel mult o lună, dacă nu se strică vremea.
Banii vor fi recuperați de statul român de la armator sau de la firma de asigurări.
Licitația pentru tractarea navei "Queen Hind" a fost câștigată de o firmă din România, care a început să aducă în Portul Midia utiliajele necesare amplei operațiuni. Specialiștii trebuie să îndrepte nava, astfel încât să plutească din nou, apoi să o ducă la mal și să scoată din interior cele 14.000 de oi moarte.
O barjă și o macara gigant de 1.800 de tone vor fi utilizate pentru îndepărtarea efectelor dezastrului. Pe epavă vor fi sudate câteva piese metalice, de care vor fi prinse cabluri pentru a fi ridicată.
Alin Vintilă, reprezentant firmă de ranfluare: „Cablurile macaralei vor îmbrăca nava ca într-o chingă și operațiunea de ranfluare constă în ridicarea navei concomitent cu răsucirea ei. La momentul verticalizării navei se va interveni din nou cu scafandri pentru inspecție. Se asigură nava, o remorchează, o duc în siguranță la cheu, unde se trece la următoarea fază a operațiunii: descărcarea încărcăturii."
După ce ambarcațiunea va pluti din nou, barja va fi transformată în punct de lucru. Acolo vor fi aduse containere pentru decontaminare, iar lucrătorii vor purta costume speciale. Zecile de mii de cadavre de oi sunt un focar de infecție.
Alin Vintilă, reprezentant firm[ de ranfluare: „Se vor lua măsuri extreme de siguranță pentru a nu lăsa nici cel mai mic risc posibil de contaminare a mediului, de îmbolnăvire a oamenilor care sunt implicați în operațiune."
Compania care a câștigat licitația pentru ranfluarea navei Queen Hind are la dispoziție 35 de zile pentru finalizarea operațiunilor. Acest termen include și incinerarea celor 600 de tone de cadavre care încă se află la bordul vaporului.
Acest termen este valabil în cazul în care vremea este bună și permite desfășurarea activității pe mare. Întreaga operațiune de punere pe linia de plutire și ecologizare a zonei costă statul român 19 milioane de lei. Banii vor fi recuperați de la armator sau de la firma de asigurări.