Incendiu puternic la hotelul Triumf din Capitală. Ce s-a întâmplat cu turiștii care se aflau în clădire
Un incendiu puternic a distrus, sâmbătă dimineață, o parte din podul și acoperișul hotelului Triumf din Capitală.
Clădirea, monument de arhitectură, aparține Regiei de Administrare a Patrimoniului și Protocolului de Stat și găzduia mai mulți turiști, care au fost evacuați de urgență. Vreme de două ore pompierii au intervenit pentru a stinge vălvătaia înainte să provoace și mai multe stricăciuni.
Focul a izbucnit dimineața, puțin după ora opt, în mansarda hotelului, deasupra camerelor în care dormeau, fără grijă, turiștii. În scurt timp, fumul putea fi văzut de la distanță, iar pompierii au fost chemați rapid să intervină.
Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București-Ilfov: „Incendiul s-a manifestat la partea de pod care era nelocuit, unde mare parte din tâmplărie este din lemn. Poate fi vorba despre o defecțiune tehnică, o improvizație sau, să spunem, cabluri care prezintă mai multe cauze. Urmează să le stabilim.”
Incendiul s-a extins cu repeziciune la nivelul podului, însă cantități mari de fum au invadat camerele în care se aflau turiști, așa că pompierii veniți să stingă focul i-au evacuat, mai ales că zona în care se intervenea cu apă devenise deja foarte riscantă.
Două ore mai târziu, zecile de pompieri au reușit să stîngă ultimele focare, însă pagubele sunt însemnate.
Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București-Ilfov: „Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați, însă din cauza apei utilizate pentru stingere și a celorlalte manevre întreprinse de colegii mei, inclusiv pentru decopertare, suprafața totală afectată este de 600 de metri pătrați.”
Ridicată în perioada interbelică, de același arhitect care a proiectat Arcul de Triumf, clădirea este astăzi un important monument istoric. Inițial, aici au trăit familiile angajaților Băncii Naționale, pentru ca în perioada comunistă să devină hotel de seamă pentru oaspeții din străinătate ai Partidului Comunist.
După decembrie 1989, clădirea aflată pe o proprietate de 15.000 de metri pătrați, extrem de valoroasă, a intrat în administrarea RAPPS. Rând pe rând, guvernele au încercat fără succes să îi caute diferite destinații: fie sediul Ministerului de Externe, fie chiar spital. La un moment dat, clădirea a fost atribuită Direcției Naționale Anticorupție, însă din pricina costurilor foarte mari de reamenajare, ideea a fost abandonată și imobilul a revenit la vechiul administrator. A rămas până astăzi hotel, însă unul fără mare căutare.