Incendiu la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași. Un pacient în vârstă de 33 de ani a murit
Un incendiu în urma căruia un pacient a decedat a avut loc vineri la pavilionul de bărbaţi de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi.
„Au fost evacuaţi 18 pacienţi care nu prezentau afecţiuni medicale iar a 19-a persoană, bărbat, 33 de ani, era semiconştientă, prezenta arsuri şi simptome de intoxicaţie cu fum şi gaze toxice. A ars o saltea de pat. După efectuarea manevrelor de resuscitare, victima a fost declarată decedată la ora 6,00", informează ISU Iaşi.
Incendiul a fost stins la ora 04.00, însă pe la ora 06.00 bărbatul a decedat, în ciuda manevrelor de resuscitare. Cauza probabilă a incendiului ar fi fost fumatul.
Pavilionul în care a fost acesta amplasat - 1B - este cel mai mare din cadrul Institutului Socola, iar toţi ceilalţi 17 pacienţi au fost evacuaţi în siguranţă în 15 minute de la primele semne de incendiu observate, potrivit managerului Institutului de Psihiatrie „Socola” Bogdan Şaramet.
Acesta a mai susţinut pentru „Ziarul de Iaşi” că focul a fost stins de angajaţii spitalului până la sosirea ISU.
Pavilionul a fost transfornat la începutul anului în unul tampon, unde erau internaţi pacienţii în rezerve individuale, în aşteptarea rezultatului PCR care să depisteze dacă sunt sau nu infectaţi cu SARS-CoV-2.
Bogdan Şaramet a mai declarat că bărbatul de 33 de ani era la prima internare, nu avusese antecedente şi a fost adus la spital în urma unui episod acut. Şarament nu ştie de unde ar fi putut avea ţigări pacientul respectiv, care să valideze ipoteza ISU Iaşi că incendiul ar fi fost cauzat de fumat.
Managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” a mai explicat, pentru „Ziarul de Iaşi”, că pacientul care a decedat era în vârstă de 33 de ani, se afla la prima internare şi nu avusese antecedente, ci fusese adus în urma unui episod acut.
„Este la prima internare persoana respectivă, nu mai fusese internată la Socola, toţi ceilalţi pacienţi sunt în perfectă siguranţă. A fost adus de poliţie, care face obligatoriu o percheziţie la intrare. Apoi la noi pacientul este preluat în triaj şi apoi este trimis pe zona tampon, unde i se face o a doua percheziţie, ne uităm după urme de agresiune pe corp şi rămâne doar cu lenjeria intimă, iar apoi primeşte pijamale şi este trimis în zona tampon”, a afirmat Bogdan Şaramet.