Incendiu la panourile fotovoltaice amplasate pe un bloc din Bistrița. Greșeala făcută de cel care le-a montat
Un bloc din Bistrița a fost la un pas să ia foc de la panourile solare amplasate de un locatar pe acoperiș.
Bărbatul primise acordul vecinilor, însă le-ar fi instalat pe cont propriu, în loc să cheme o firmă specializată.
Cel mai probabil, panourile s-ar fi încins, iar asta a declanșat incendiul, potrivit pompierilor.
Mai multe autospeciale au fost trimise la blocul din Bistrița, imediat ce a fost semnalat incendiul de pe acoperis. Până la sosirea pompierilor, locatarii au reușit să țină focul sub control, cu stingătoare de la autoturismele personale.
Locatar: "M-a sunat soția și am fugit de urgență acasă. Vecinii mei, care intervenau deja acolo, aveau două stingătoare. Focul nu era intrat în pod. Dacă se aprindea podul, cred că noi nu mai aveam ce să facem".
Din fericire, incidentul a avut loc în toiul zilei și a fost anunțat rapid.
Localnic: "Stăteam în parcare, doamna a venit și a spus că nu văd o flacără sus și ne-am uitat așa roată și am sunat la 112".
Localnic: "Am văcut o flacără mare și i-am spus doamnei că arde ceva ceva acolo sus".
Reporter: Ce a ars?
Localnic: "Panouri solare".
Un locatar de la etajul al treilea ar fi montat cele șase panouri, în urmă cu doi ani, după ce a primit acordul vecinilor. Însă de unul singur, fără să apeleze la o firmă de specialitate.
Locatar: "Am semnat niște hârtii ca să pună panouri, dar nu le-a instalat ca lumea. Cred și de acolo s-a aprins acoperișul".
Reporter: Pentru ce le a pus?
Locatar: "Ca să facă curent, să nu plătească mult la curent".
Ilie Dunca, ISU Bistrița-Năsăud: "Am constatat că ardeau panourile fotofoltaice, în număr de cinci din șase. Nu s-a propagat incendiul la acoperiș. Intervenția a fost foarte promptă, nu s-a impus evacuarea locatarilor".
Panourile solare trebuie montate doar de firme specializate, spun cei cu pregătire în domeniu.
Bogdan Frățilă, director firmă sisteme încălzire electrică: "Să apeleze la firme autorizate ANRE, care au urmat diferite cursuri de pregătire în domeniu și totodată care lucrează cu produse de calitate. Pot apărea evenimente neplăcute care se pot solda cu pagube material, ori chiar pierderea de vieți omenești".
Specialiștii recomandă și revizii periodice și întreținere regulată a echipamentelor. Astfel pot fi detectate și remediate eventualele probleme.
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, bloc, bistrita, panouri fotovoltaice,
Dată publicare:
30-04-2024 08:56