Incendiile de vegetație fac prăpăd în mai multe zone din țară. În Mehedinți flăcările au mistuit peste 200 de hectare
Incendiile de vegetație fac prăpăd în mai multe zone din țară, iar pompierii cot la cot cu localnicii duc lupte crâncene cu focul.
În Mehedinți, flăcările au mistuit peste două sute de hectare și s-au apropiat periculos de gospodării, spre groaza oamenilor.
Acolo nu a mai plouat de săptămâni bune, iar meteorologii au emis și pentru marți un cod portocaliu de caniculă.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Rău este și în Argeș, Vâlcea și Cluj.
Cu o viteză uluitoare, flăcările, care iniţial dădeau semne că se domolesc, s-au extins sâmbătă seară necontrolat. Au înghiţit inclusiv arbori înalţi de zece metri, care, în doar câteva clipe, s-au transformat în scrum. Aceste scene care dau fiori s-au derulat în judeţul Mehedinţi.
În comuna Bâlvănești, frica domneşte încă de duminică. Atunci au izbucnit primele incendii de vegetaţie care ameninţa şi gospodăriile. Disperaţi, localnicii intervin cot la cot cu pompierii pentru a potoli focul.
Localnică: "Nu am dormit noaptea deloc de teamă că luăm foc, a fost îngrozitor, îngrozitor a fost. Sunteți înconjurată de fum. Şi de foc, peste tot, peste tot.”
Nici în satele învecinate nu este linişte. Oamenii au primit inclusiv mesaje Ro-Alert pentru a se feri din calea flăcărilor, care s-au apropiat de case.
Localnic: "A venit cu o pompă foarte mare, de capacitate foarte mare și la fix a stins focul. Altfel vă ardea casa... Am niște emoții…”
Peste două sute de hectare de vegetație și pădure au fost distruse până acum de vâlvătaie.
Constantin Alin Isuf – prefectul județului Mehedinți: "Au fost cel puțin 4 focare foarte agresive, ajutate și de un vânt neprielnic la un moment dat. Am cerut sprijin în 4 județe învecinate și am cerut sprijin aviatic”.
Rău a fost şi în localitatea Racovița din Vâlcea. Acolo, peste 15 hectare de vegetație de pe un versant au ars. Pompierii ajung cu greu în zona afectată, aşa că a fost cerut sprijinul unui elicopter. Cum vântul suflă cu putere, există riscul ca focul să cuprindă şi casele din preajmă, așa că salvatorii au rămas peste noapte acolo.
Și în comuna Cuzdrioara, din județul Cluj, flăcările au făcut prăpăd. Au înghiţit două hectare de vegetație uscată și un hectar de litieră. Pompieri și angajați ai Ocolului Silvic au stins focul după aproape patru ore, însă intervenţia a fost una dificilă din cauza terenului accidentat. O locuință a fost salvată în ultimul moment și, din fericire, nimeni nu a fost rănit.
Scene similare s-au derulat şi în mai multe localităţi din Argeş. Acolo au fost distruse, în total, nu mai puţin de şapte hectare de vegetație.