Incendii de proportii. Voluntari, aproape mistuit de flacari. La fel si o manastire din Galati
Isterie si frica de moarte in Voluntari langa Bucuresti. Sute de litri de benzina care au luat foc intr-un garaj amenintau sa rada toata localitatea, bucata cu bucata.
Innebuniti de spaima, oamenii aproape ca s-au aruncat in foc de groaza ca vor le arde casele si animalele. Efortul lor s-a dovedit inutil. 6 locuinte sunt distruse partial, iar unul dintre sefii echipajelor de pompieri a fost ranit.
Flacarile, alimentate de rezeva mare de combustibil, s-au extins cu viteza vantului de la prima casa spre cea vecina si apoi la alte 3. Zeci de oameni de pe strada au sarit sa-si ajute vecinii. Multi au urcat pe cladiri si si-au dat galetile pline de apa din mana in mana. Nu le-a pasat ca-si pun vietile in pericol. Acoperisurile pe care stateau fara echipament de protectie putea sa se rupa oricand.
Sinstratii au insistat sa-si salveze lucrurile de valoare. Cumplit este si ca unul dintre sefii echipajelor de interventie si-a udat echipamentul cu benzina din recipientele distruse. Imediat s-a aprins ca o torta vie.
Asa cum se intampla peste tot in Romania si acum agonia a fost prelungita din cauza faptului ca hidrantii din zona aveau probleme.
Tot in Romania, dar in judetul Galati, o ploaie de foc s-a pogorat si peste manastirea Adam. Acoperisul unui grup de chilii a fost invaluit de un puternic incendiu.
In panica generala si cu valvataia in spate, maicutele au riscat si au intrat dupa obiectele pretioase din biserica. Oamenii din sat le-au sarit in ajutor. Apoi au ajuns si pompierii.
Cele 4 autospeciale venite in graba de la Galati s-au dovedit insuficiente, asa ca militarii au cerut intariri de la Vaslui.
Arhiepiscopul Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Casian s-a implicat cum a putut in operatiunea de salvare. Dupa 5 ore de iad, manastirea a fost salvata si odata cu ea, o icoana facatoare de minuni. Pompierii vor primi pentru asta recunostinta vesnica, desi au descoperit nereguli.
Manastirea Adam dateaza din 1595. Mai multi calugari au ridicat atunci un lacas din lemn si se rugau la o icoana a Maicii Domnului disparuta intr-o invazie pagana si regasita, dumnezeieste, intr-un stejar din gradina dupa plecarea hoardelor. Prima biserica din piatra si caramida a fost cladita si sfintita la mijlocul secolului al 17-lea, in timpul domnilor moldoveni Vasile Lupu si Gheorghe Stefan.