Accidentul din Braila. Marturiile supravietuitorilor. "Am vazut cum a inceput sa alunece autocarul, am iesit prin geam"

×
Codul embed a fost copiat

Moartea a lovit necrutator, miercuri dimineata, pe o sosea din Braila.Un autocar cu 38 de cetateni moldoveni s-a rasturnat intr-o curba din cauza vitezei excesive si a ploii torentiale.

Trei copii, o fata de 15 ani, fratele ei de 14 ani, si un alt baiat, de 6 ani, si-au pierdut viata, iar 30 de pasageri, au fost raniti. In urma tragediei, autoritatile medicale, au declansat Planul Rosu, de alerta medicala, in Galati si Braila, iar toate echipajele de ambulanta, si SMURD, au ajuns la locul dezastrului, pentru a-i prelua pe raniti.

Accidentul s-a produs pe DN 2B, intr-o curba in care soferul nu a mai putut sa controleze autocarul inmatriculat in Turcia.

Bietii oameni se intorceau dintr-o excursie la Istanbul, organizata de o firma din Turcia, si ar fi trebuit sa revina acasa, in Republica Moldova.

Pe drum, au trecut pe la Bucuresti, unde au lasat unsprezece pasageri, si ar fi trebuit sa iasa din Romania pe la Galati. La scurt timp dupa accident, ghidul grupului, in stare de soc, le da echipelor de interventie primele informatii.

Citește și
Animatie grafica accident Buzau
ANIMATIE GRAFICA. Trei oameni au murit, iar una dintre victime a fost decapitata. Tragedia provocata de un sofer ucrainean
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

In comuna Baldovinesti, intre Braila si Galati, autocarul a fost surprins de o ploaie torentiala, dar soferul turc nu a redus viteza, potrivit politistilor. Masina a derapat si s-a rasturnat, iar calatorii au fost aruncati pe geam.

Doi copii, o fata de 15 ani si fratele ei mai mic au murit pe loc. Mama lor se afla langa ei.

Angel Trifan, SMURD Galati: "Mama a fost in ambulanta noastra de terapie intensiva, e policontuzionata, numai ca si-a exprimat dorinta sa ie dusa la Braila, unde sunt dusi copiii decedati."

Din nefericire, dupa ce a fost ridicat autocarul, pompierii au descoperit un al treilea copil decedat, un baietel. Zeci de calatori au fost raniti, iar primii care i-au ajutat au fost localnicii din Baldovinesti.

Martora: Atata am auzit: o bubuitura. Cand am venit era deja rasturnat. Am ajutat femeile, le-am tinut, ca erau pe jos, cazute
Reporter: Le-ati dat haine ranitilor?
Martora: Da, le-am dat.

Cinci copii cu varste intre 4 si 15 ani, precum si alti 17 adulti au fost dusi la Spitalul Judetean de Urgenta Braila cu zece ambulante.

Pasagera: "Un domn a cazut sub mine si a luat toata lovitura asupra lui, am vazut cum a inceput sa alunce autocarul, am iesit prin geam, copilul din urma mea a murit."

Un barbat, care a scapat doar cu rani usoare, isi viziteaza, intr-un salon, sotia si copilul. Cei trei se aflau unul langa altul in autocar si, din fericire, au scapat cu viata. Cand ii vede, omul abia isi poate stapani lacrimile.


Imaginile de la fata locului i-au socat pana si pe pompieri. Unul dintre salvatori a suferit un atac vascular.

Alti trei raniti, printre care si unul dintre soferii turci, au ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta Galati, insa au refuzat internarea.

De cand a inceput luna august, luna prin excelenta a concediilor, atat pentru romanii din tara, dar mai ales pentru cei care lucreaza in strainatate, nu trece nicio zi fara un accident mortal. Drumurile au devenit din ce in ce mai lungi iar oboseala si neatentia duc la catastrofe cum este cea de aici din Baldovinesti.

Cum s-au desfasurat evenimentele

UPDATE 17:00 Comisar sef Bogdan Zotoi,  sef Politie Rutierea Braila: ”Soferul a pierdut controlul volanului intr-o curba si ca avea aviteza, carosabil umed, nu a adaptat viteza”

La aceasta ora, cinci copii cu varste intre 4 si 15 ani, precum si alti 22 de adulti sunt la Spitalul Judetean de Urgenta Braila. Alti trei raniti au ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta Galati.

Mai multi martori, dar si pasageri au declarat ce au vazut la fata locului.

Femeie: "Un domn a cazut sub mine si a luat toata lovitura asupra lui, am vazut cum a inceput sa alunce autocarul, am iesit prin geam, copilul din urma mea a murit

"Dupa ce ne-am rasurtnat eram in soc, dupa ce ne-am revenit am incercat sa scoatem pe cei prinsi sub autocar. Mergea cu viteza mare."

Localnica: “Le-am dat hainele pasagerilor ca erau plini de sange”
 

UPDATE 15:00 Parchetul General informeaza ca in cazul accidentului din Baldovinesti s-a constituit dosar penal in care se efectueaza cercetari pentru ucidere din culpa. PICCJ precizeaza ca din primele cercetari efectuate la fata locului a rezultat ca soferul autocarului nu a manifestat atentia necesara in conducerea mijlocului de transport.

"Pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Braila a fost constituita, la data de 19 august, o cauza penala in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa, in legatura cu accidentul de circulatie produs in aceasta dimineata, in jurul orei 9,00, pe drumul european E 87, in satul Baldovinesti, comuna Vadeni, judetul Braila, in care a fost angajat un autocar turcesc ce transporta 38 de persoane", se arata intr-un comunicat al Parchetului General transmis AGERPRES.

PICCJ arata ca la locul producerii accidentului s-a deplasat o echipa complexa compusa din lucratori de politie, reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Braila, ai Serviciului Judetean de Medicina Legala Braila, precum si specialisti in tehnica auto, sub coordonarea primului procuror adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Braila.

"Din primele cercetari efectuate la fata locului a rezultat ca soferul autocarului nu a manifestat atentia necesara in conducerea mijlocului de transport intr-o sectiune de drum aflata in curba si in conditii de ploaie abundenta. Trei dintre persoanele ocupante ale autocarului au decedat, celelalte persoane vatamate fiind transportate de urgenta la spitale din Braila si Galati, in vederea acordarii ingrijirilor medicale necesare", se arata in comunicat.

UPDATE 13:45 Unul dintre pompierii care au intervenit in accidentul de autocar din Baldovinesti a ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta Braila cu accident vascular cerebral.

'Cand am terminat cu ranitii, chiar la sfarsit, a venit si un caz cu un angajat al ISU, care a suferit un accident vascular in timp ce ce se afla in misiune de salvare. Cum se intampla in astfel de situatii, cei care sar sa salveze sunt raniti sau unii dintre ei chiar si mor. A suferit un accident vascular serios si vom vedea in continuare care va fi evolutia lui. Greu de spus in momentul de fata ce se va intampla cu el. Este un tanar de 30 de ani', a declarat pentru AGERPRES managerul spitalului, Mihail Iugulescu. Pompierul a fost transportat cu elicopterul SMURD la Bucuresti, la spitalul Bagdasar Arsenie.

SITUATIA LA ORA 13:00

Autocarul apartinand unei companii din Turcia, se intorcea din Istanbul spre Republica Moldova prin Bucuresti, Braila si Galati, cu 36 de pasageri la bord, cetateni moldoveni. In localitatea Baldovinesti, autocarul a fost suprins de o ploaie torentiala, dar soferul a continuat sa circule cu viteza mare, potrivit politistilor. La un moment dat, s-a produs dezastrul: masina a derapat si s-a rasturnat, iar calatorii au fost aruncati pe geam!

Un martor relateaza ca autocarul s-a inclinat pe o parte si pe alta, apoi s-a rasturnat. Doi copii, o fata de 15 ani si fratele ei mai mic au murit pe loc. Un alt copil si-a pierdut viata, prins sub autocar. Zeci de calatori au fost raniti, iar primii care i-au ajutat au fost localnicii din Baldovinesti. Intre timp toate ambulantele disponibile din Braila si Galati au ajuns la fata locului. Imediat dupa preluarea ranitilor au intrat in rol politistii de la serviciul rutier, in incercarea de a afla cum s-a petrecut groaznicul accident.

La aceasta ora, cinci copii cu varste intre 4 si 15 ani, precum si alti 22 de adulti sunt la Spitalul Judetean de Urgenta Braila. Alti trei raniti au ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta Galati.

Politistii spun ca soferul a intrat intr-o curba cu viteza neadaptata la carosabilul umed si a pierdut controlul volanului. Accidentul seamana foarte bine cu cel petrecut acum 10 zile pe A2, in care a fost implicat un autocar ucrainean.

UPDATE 11:30 'Am reusit sa punem pe roti autocarul si s-a descoperit a treia victima. Sunt trei decedati, doi copii si un adult. Elicopterul SMURD nu a fost solicitat la fata locului si nici nu cred ca este cazul', a declarat lt. col. Stefan Stoian, citat de Agerpres.

UPDATE 11:20 Potrivit ziarului local InfoBraila, numarul mortilor a urcat la 3. A treia victima este tot un copil. Autocarul facea curse regulate pe cursa Istanbul-Bucuresti-Chisinau iar accidentul s-ar fi produs in contextul in care carosabilul era umed.

Accident grav in judetul Braila: un autocar care transporta copii din Republica Moldova si din Ucraina, aflati intr-o excursie, s-a rasturnat. Din primele informatii, doi dintre cei 38 de pasageri au murit. Toate ambulantele de la Braila si Galati s-au dus catre localitatea Baldovinesti, in apropierea careia s-a rasturnat vehiculul. A fost instituit planul rosu, ceea ce inseamna ca este vorba de un accident cu numeroase victime, al caror numar depaseste capacitatea imediata de interventie din judetul respectiv. Intr-un asemenea caz, planul prevede implicarea unor forte suplimentare si cererea de sprijin din judetele invecinate.

 Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, in accident au murit un adult si un copil. Sunt 20 de raniti, cativa dintre ei grav. 16 sunt pe drum sau au ajuns deja la UPU Braila iar 4 la Galati. 16 pasageri sunt fara probleme si se afla in grija autoritatilor. Sunt disponibile elicoptere, daca va fi nevoie ca ranitii sa ajunga de la Braila si Galati la Bucuresti.

Circulatia rutiera este oprita pe DN2, intre Braila si Galati. 'In autocar se aflau 37 de persoane, 35 de turisti moldoveni si doi soferi turci. Accidentul s-a produs la Baldovinesti. S-a rasturnat pe partea dreapta a drumului. A fost activat Planul Rosu de interventie cu aprobarea prefectului. Planul Rosu se activeaza cand este accident colectiv si capacitatea de interventie este depasita. Au venit si colegii nostri de la SAJ Galati, care ne ajuta', a declarat pentru AGERPRES purtatorul de cuvant al ISU Braila, lt. col. Stefan Stoian.

Cu zece zile in urma, un autocar ucrainean cu 51 de turisti s-a rasturnat pe Autostrada Soarelui, accidentul soldandu-se cu 2 morti.
 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Doua TIR-uri au luat foc, dupa ce s-au ciocnit in judetul Suceava. Circulatia intre Moldova si Ardeal, intrerupta peste 2 ore
Doua TIR-uri au luat foc, dupa ce s-au ciocnit in judetul Suceava. Circulatia intre Moldova si Ardeal, intrerupta peste 2 ore

Drumul dintre Moldova si Ardeal a fost blocat timp de mai bine de doua ore, in localitatea Vama, din judetul Suceava, dupa ce doua TIR-uri au luat foc in urma impactului intre ele.

ANIMATIE GRAFICA. Trei oameni au murit, iar una dintre victime a fost decapitata. Tragedia provocata de un sofer ucrainean
ANIMATIE GRAFICA. Trei oameni au murit, iar una dintre victime a fost decapitata. Tragedia provocata de un sofer ucrainean

In zi de mare sarbatoare, s-au derulat scene apocaliptice pe Drumul European 85, la iesirea din Urziceni.

Un autocar care transporta cetateni romani a fost implicat intr-un accident in Italia. Cinci persoane au fost ranite
Un autocar care transporta cetateni romani a fost implicat intr-un accident in Italia. Cinci persoane au fost ranite

Cel putin cinci persoane au fost ranite dupa ce un autocar care transporta cetateni romani a lovit un parapet si a iesit de pe carosabil, pe o autostrada din sudul Italiei.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.