Încă o sesiune de înscrieri la „Casa Verde” s-a încheiat în timp record. Noua problemă a prosumatorilor din România
Programul Casa Verde s-a mutat marți în Regiunea de Nord-Est pentru care statul a pus la bătaie cele mai multe fonduri, peste 300 de milioane de lei. Sesiunea s-a terminat în doar două minute.
În România sunt peste 150.000, de prosumatori iar cei care dau în rețea mai multă energie decât consumă pot să primească bani de la furnizori.
În doar un minut, Lucian a reușit cu ajutorul soției să încarce pe platforma Administrației Fondului pentru Mediu toate documentele. Nu în ultimul rând, a folosit mai multe ecrane simultan. Ca să obţină această performanță s-a antrenat câteva zile.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui au avut la dispoziție cea mai mare sumă, aproape 320 de milioane de lei. Banii vor ajunge la cele peste 10.000 de persoane care au reușit să introducă toate documentele în timp record. Aici bugetul s-a epuizat în doar 2 minute.
Cei care produc mai multă energie decât consumă ar trebui să primească bani de la furnizori. Se încadrează aici românii care au panouri de doi ani.
Dumitru Chisăliță, Asociația România Inteligentă: „Legea stabileşte ca aceşti prosumatori să beneficieze din partea furnizorului de o decontare. Dacă noi, după 2 ani de zile beneficiem de contravaloarea a o mie de lei energie electrică produsă şi neconsumată în acest interval, noi practic nu o să primim 1.000 de lei de la furnizor, o să primim 1.000 de lei minus tariful de transport, distribuție, tarifele de echilibrare în sistem”.
Chiar și așa, pot apărea întârzieri, pentru că unii furnizori de energie electrică emit cu întârziere facturile. Conform legii, compensarea se aplică în funcție de data facturării, nu de la data producerii energiei, ceea ce poate amâna plata către prosumator cu luni bune.
Conform datelor Autorităţii Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, la ultimul raport întocmit la finalul lunii iulie, în România erau 157.000 de prosumatori, cu o putere instalată de aproape 2 megawatti.