Încă 500 de milioane de euro de la UE pentru Ucraina. La ce sumă s-a ajuns până acum
O nouă tranșă de 500 de milioane de euro a fost aprobată pentru Ucraina, din partea Uniunii Europeane. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat luni seară că UE va susține Ucraina „atât timp cât este necesar”.
Josep Borrell a spus, luni seară, că această a şaptea tranşă aduce valoarea sprijinului de până acum pentru Ucraina, în cadrul Instrumentului European pentru Pace, la 3,6 miliarde de euro.
Susţinerea militară, financiară şi umanitară din partea UE pentru Kiev ajunge astfel la 49 de miliarde de euro, arată Agerpres.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Vom continua să sprijinim Ucraina în cel mai bun mod posibil, Ucraina trebuie să câştige acest război. I-am transmis ministrului de externe Dmitro Kuleba că vom susţine Ucraina atât timp cât va fi necesar. Rusia continuă atacurile barbare, sistematice asupra populaţiei şi infrastructurii civile din Ucraina şi se plasează astfel de partea greşită, încălcând legile umanitare internaţionale'', a afirmat înaltul demnitar european.
În aceeaşi conferinţă de presă, Borrell a precizat că Germania nu blochează exportul de tancuri Leopard 2 în Ucraina, iar acest model de blindate este considerat cel mai potrivit pentru armata ucraineană în lupta cu forţele ruse.
Presiunea asupra guvernului condus de cancelarul Olaf Scholz pentru a autoriza trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina a sporit luni, după ce Polonia a afirmat că va solicita Germaniei permisiunea de a reexporta acest tip de tancuri în Ucraina, dar că ar putea trimite Kievului blindatele în cadrul unei coaliţii internaţionale chiar şi fără aprobarea Berlinului.
„În acest punct nu există argumente bune pentru care tancurile nu pot fi furnizate'', a susţinut ministrul de externe leton Edgars Rinkevics, în timp ce omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis a insistat că trimiterea tancurilor nu mai poate fi întârziată nici măcar cu o zi.
În opinia şefului diplomaţiei estoniene Urmas Reinsalu, Germania, ca „motor al Europei'', are o responsabilitate specială de a ajuta Ucraina.
Ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn a sintetizat situaţia actuală, spunând că Rusia ar putea câştiga războiul dacă europenii „nu ajută Ucraina cu ce are ea nevoie acum''.
Sursa: Agerpres
Etichete: Ucraina, razboi, uniunea europeana, ajutor militar,
Dată publicare:
23-01-2023 21:34