Înainte de relaxarea de pe plajă, turiștii se confruntă cu chinul găsirii unui loc de parcare
A fost o zi perfectă de vacanță, duminică, la malul mării. Abia dacă a adiat vântul, iar marea a fost calmă, așa că plajele s-au umplut de turiști. Însă, până să se poată relaxa, mulți au avut de trecut prin chinurile găsirii unui loc de parcare.
În sud, parcările publice sunt gratuite, dar au prea puține locuri. În Mamaia, însă, tariful este de 96 de lei pe zi, așa că mulți turiști ocolesc spațiile dedicate și își lasă autoturismele pe unde apucă.
Șezlongurile de lângă apă au fost primele care s-au ocupat, de când s-a ivit soarele.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Turist: „Apa este puțin rece, dar e ok”.
Reporter: Ați făcut o baie în mare?
Turist: „Da, super”.
Doar că până să ajungă la plajă, turiștii și-au căutat loc de parcare.
Reporter: Ați plătit parcarea?
Turist: „Nu”.
Reporter: Ați lăsat mașina în parcarea publică sau la hotel?
Turist: „În parcarea publică, aici, în față”.
Un loc de parcare în Mamaia costă 96 de lei pe zi
În Mamaia, un loc de parcare costă 96 de lei pe zi. Nu e de mirare că majoritatea locurilor publice sunt goale. Cei mai mulți dintre turiștii care nu au locul de parcare asigurat la hotel se îndreaptă către parcările blocurilor din stațiune.
Turist: „E exagerat 20 de euro. Asta nu există niciunde. Eu am tot fost prin țări străine”.
Turist: „Japcă”.
Reporter: Unde ați parcat?
Turist: „Nici eu nu știu. Pe aici pe undeva, fără să plătesc”.
În Năvodari, pe faleză, locurile de parcare sunt gratis
Pe faleză, în Năvodari, nu plătiți nimic să vă lăsați mașina, dacă găsiți loc. Ca să fie siguri că nu le ocupă altcineva spațiile, administratorii unui hotel de patru stele au pus un afiș pe care scrie că parcarea costă 500 de lei pe oră.
În Eforie Nord și Sud sunt cel puțin 15.000 de turiști în acest weekend. Multe hoteluri au în jur de zece locuri de parcare, așa că oamenii își lasă mașinile pe oriunde pot. Parcările publice sunt gratuite în ambele stațiuni. Chiar și pe faleze se pot lăsa mașini, cel puțin până în septembrie, când este programată recepția finală a lucrărilor de reabilitare. Numărul locurilor de parcare este, însă, mult prea mic față de numărul mașinilor, așa că situații în care o mașină care blochează alte trei mașini veți întâlni la tot pasul.
Turist: „Facem rost, parcăm pe unde putem”.
Parcare gratis și în Costinești
Parcarea este fără plată și în Costinești, doar că mulți turiști nu găsesc locuri libere și își înghesuie mașinile pe orice spațiu disponibil. Pe strada Tineretului din Costinești, cea mai circulată arteră din stațiune, găsim un semn de staționare și parcare interzisă, însă, în ciuda semnului de circulație, sunt parcate în această zonă câteva zeci de mașini.
Alfred Barbu, agent principal al Poliției din Costinești: „Le vom pune niște atenționări în geam, iar pe viitor să respecte prevederile OUG 195”.
Proprietarul unei pensiuni blochează spațiile din fața clădirii cu scaune, ca să se asigure că turiștii care vin la el au unde parca.
Reporter: Câte locuri de parcare sunt aici blocate ilegal?
Dorin Dumitru, primarul din Costinești: „Trei sau patru. Fiecare încearcă să își țină. Nu e normal ce se întâmplă. Trebuiau să se gândească fiecare, să își asigure în curte locurile de parcare”.
Turiștii își lasă mașinile oriunde găsesc spațiu și în Vama Veche. Parcarea nu costă nimic, dar și aici locurile sunt puține. Există, în schimb, câteva parcări private, care costă cinci lei pe oră.