In weekend vine Super Luna. Urmeaza o alta catastrofa?
Cea mai mare Luna din ultimii aproape 20 de ani. Astrul noptii va fi la distanta cea mai mica, iar aproapierea sa este asociata de unii cu evenimente dezastruoase. Astronomii ne linistesc insa: nu este nimic periculos, spun ei.
Pe 19 martie Terra se va gasi in cel mai apropiat punct de Luna din ultimii 19 ani, adica din 1992 incoace, scrie CNN.
Evenimentul astronomic se numeste 'perigeu lunar' si inseamna ca vom vedea o Luna mai mare ca de obicei. Ea va trece la "doar" 356.578 de kilometri de Pamant.
Asta in conditiile in care distanta medie a Lunii fata de planeta noastra este de aproximativ 384.400 kilometri.
Astronomii spun ca in conditii de cer senin ar trebui sa vedem luna cu 15% mai mare si cu 30% mai stralucitoare.
Va fi cea mai mare Luna Plina
Potrivit Observatorului Astronomic de la Bucuresti, pe 19 martie deasupra Romaniei vom avea luna plina, la ora 20:10.
Timp de trei zile (astazi, maine si duminica) vom putea vedea Luna toata noaptea pe cer.
Exista insa oameni de stiinta care ne avertizeaza ca o astfel de apropiere poate deveni periculoasa.
Altfel spus, Super Luna ar putea perturba climatul Terrei sau ar putea chiar sa provoace cutremure si sa inteteasca serios activitatea vulcanica.
In ultimii 60 de ani, aceste super luni au influnetat evenimentele meteo, ori de cate ori au avut loc: in 1955, 1974, 1992 si 2005.
Exemple concrete: tsunamiul din Indonezia, care a omorat sute de mii de oameni, a avut loc chiar cu doua saptaman inainte de perigeul lunar, in ianuarie 2005.
In ziua de Craciun, in 1974, Ciclonul Tracy a devastat o zona imensa de pe continentul australian.
Si sa nu uitam de dezastrul din Japonia, care a provocat pana acum mii de morti.
Ce efecte va avea Super Luna
In primul rand mareele vor fi mai inalte in noaptea de sambata spre duminica, deoarece oceanele planetare sunt atrase de gravitatia lunii.
Pete Wheeler de la Centrul International pentru Radio Astronomie a declarat pe de alta parte ca 'nu se asteapta la cutremure sau la eruptii vulcanice' potrivit news.com.au.
'Pamantul va experimenta niste zone de presiune mai joasa ca de obicei sau alte zone de presiune mai ridicata decat de regula', spune cercetatorul.
Parerile specialistilor romani sunt nuantate
"La anumite pozitii ale Lunii si Soarelui, atractia asupra Pamantului este considerabila. Nu este un motiv de panica. Este o posibilitate de a observa luna mai aproape, mai ales ca are loc si faza de luna plina in acelasi timp. Este un spectacol frumos," spune Magda Stavinschi, cercetator la Observatorul Astronomic din Bucuresti.
"Influenta in privinta mareelor, atat cele pe ocean cat si cele terestre - mareea terestra inseamna o variatie diurna a razei pamantului, de 50, 60 de centimetri - exista anumite prezumtii experimentale intre aceste maree si cutremurele de pamant," sustine Presedintele Agentiei Spatiale Romane, Marius Ioan Pisu.
Sursa: CNN, Pro TV
Etichete: cutremur, Luna, tsunami in Japonia, 03/19/11,
Dată publicare:
18-03-2011 14:53