Coincidenta sau nu? Super Luna a inceput sa zguduie deja Terra
Pamantul pare ca a intrat in zodia catastrofelor. Coincidenta sau nu, apropierea la maximum a Lunii de Pamant, moment asteptat pe 19 martie 2011, este insotita de cutremure mari, tsunami devastatoare si furtuni violente. Ce urmeaza?
Pamantul se schimba dramatic sub ochii nostri: ne-a speriat seismul din Noua Zeelanda, ne ingrozeste acum cel din Japonia, iar de curand am aflat ca si exploziile solare sunt mai mari ca niciodata.
Suficiente motive ca unele voci sa ne prezinte scenarii pesimiste, chiar apocaliptice. Acum multi leaga dezastrele din ultimele zile de cea mai mare luna plina din ultimii 19 ani, care ni se va arata in cateva zile.
Cutremurul de langa coasta Japoniei, cu o magnitudine de 8,9 pe scara Richter, este cel mai mare dintr-o serie de seisme importante care au avut loc un ultimele zile.
Miscarea telurica a provocat tsunami cu potential catastrofal, care s-a indreptat spre toate coastele Pacificului. Valurile cu inaltimi de peste 10 metri in unele locuri au maturat tarmurile arhipelagului Japonez . Dar amenintarea continua sa provoace ingrijorare, pentru ca astfel de tsunami sunt asteptate sa ajunga pe coastele Rusiei, in Taiwan, pana in Insulele Mariane.
Este al treilea cutremur si cel mai mare de pana acum, din ultimele zile
In urma cu doua zile un seism produs la 160 de kilometri est de peninsula Oshika, in prefectura Miyagi, tot in Japonia, a avut magnitudinea de 7,2 pe Richter. A fost resimtit si la Tokyo, la o distanta de 430 de kilometri si autoritatile au dat atunci alerta de tsunami. O serie de valuri cu inaltimi de sub un metru au lovit coastele, insa nu a fost nimic periculos.
Pe 10 martie un alt cutremur de 5,4 pe Richter a lovit regiunea muntoasa, de la granita cu Myanmar, in China. Cel putin 19 oameni au murit si 174 au fost raniti.
Miscarea telurica a pus cladiri intregi la pamant, iar pe altele le-a avariat suficient cat sa devina de nelocuit.
Furtuna violenta in SUA
Azi noapte, in America, o furtuna s-a pornit din senin in Lousiana si Alabama. Autoritatile au decretat stare de urgenta, dupa ce sute de locuinte au fost complet distruse. Un barbat a fost la un pas de moarte cand s-a trezit cu o tornada fix in atelierul in care muncea.
In Ohio, inundatiile le-au batai de cap localnicilor. Acolo, apele iesite din matca ale unui rau au luat la vale o casa.
Furtunile au lasat in urma arbori cazuti la pamant, masini rasturnate si mii de persoane fara curent electric.
Au legatura toate acestea cu Super Luna?
Toate aceste evenimente au loc in conditiile in care sambata, pe 19 martie, Terra se va gasi in cel mai apropiat punct de Luna din ultimii 19 ani.
Evenimentul astronomic se numeste 'perigeu lunar' si inseamna ca vom vedea o Luna mai mare ca de obicei. Ea va trece la "doar" 356.578 de kilometri de Pamant.
Asta in conditiile in care distanta medie a Lunii fata de planeta noastra este de aproximativ 384.400 kilometri.
Exista insa oameni de stiinta care ne avertizeaza ca o astfel de apropiere poate deveni periculoasa. Altfel spus, Super Luna ar putea perturba climatul Terrei sau ar putea chiar sa provoace cutremure si sa inteteasca serios activitatea vulcanica.
Istoria apropiata ne arata cat de sensibila este planeta noastra la modificarile satelitului sau natural.
In 1974 cand a avut loc o astfel de apropiere a lunii, chiar in ziua de Craciun, Ciclonul Tracy a devastat o zona imensa de pe continentul australian provocand pagube imense. In 1992, un cutremur de gradul 7 a omorat in Nicaragua 180 de oameni.
Si in 2005 cu doua saptamani inainte de producerea fenomenului, in Indonezia au murit 200.000 de oameni din cauza celui mai devastator tsunami din ultimii zeci de ani.
Luna nu e singura care creeaza probleme
Ciclul de 11 ani al Soarelui este deasemenea la apogeu cu explozii care trimit in spatiu adevarate tsunamiuri magnetice.
Penultima, filmata de NASA, este de dimensiuni istorice. O noua eruptie solara puternica s-a produs miercuri, a doua intr-un interval de mai putin de o luna. Unda de particule incarcate, care se indreapta spre Pamant, ar trebui sa soseasca in urmatoarele zile.
Pe langa spectacolul aurorelor boreale vizibile deja chiar de la New York, riscul este ca sateliti si alte echipamente electronice sa fie dereglate.
Toate aceste dovezi le dau, desigur, apa la moara celor care profetesc apocalipsa maiasa anuntata pentru 2012. Nu mai departe de anul trecut, o productie cinematografica, exagerat de comerciala ce-i drept, a transformat aceste supozitii intr-un scenariu cu iz stiintific. Punctul de plecare, exploziile solare si cutremurele devastatoare.
Potrivit celor mai noi informatii oficiale venite din mediul stiintific cutremurul din Japonia a deplasat din nou axul pamantului cu inca 10 centimetri. Asa sustin specialistii Institutului de Vulcanologie italian.
Magnitudinea acestui seism a declansat deasemenea eruptia unui vulcan in Indonezia. Pe de alta parte, seismologii rusi au prezis seismul din Japonia cu un raport oficial publicat saptamana aceasta.
NASA combate tine sa combata profetiile apocalipsei din 2012. Astronomii sustin ca orice tragedie poate fi legata de un eveniment ceresc daca se vrea asta, cu orice chip.
Sursa: Pro TV
Etichete: cutremur, Luna, tsunami in Japonia, 03/19/11,
Dată publicare:
11-03-2011 11:03