În timp ce românii nu mai sunt interesați de vaccin, în Republica Moldova oamenii stau cu sutele la coadă
Sute de oameni stau sâmbătă la coadă la maratonul de vaccinare organizat în Chișinău. Mulți au venit încă de vineri noapte pentru fi siguri că vor prinde o doză de vaccin anti-Covid. Moldova folosește în special seruri rusești și chinezești.
Primăria Chișinău a anunțat sâmbătă dimineață că, deși maratonul era preconizat să înceapă la ora 07.00, medicii au dat startul mai devreme pentru că sutele de oameni adunați la coadă erau nerăbdători, scrie Agora.
Evenimentul are loc în centrul Chișinăului, la Palatul Republicii, unde oamenii au venit încă de vineri noapte pentru a prinde un loc.
Moldovenii vor fi imunizați cu patru vaccinuri: AstraZeneca, Sputnik V, Sinovac și Sinofarm. Dintre acestea, doar primul este autorizat și în Uniunea Europeană. Celelalte sunt produse de Rusia, respectiv China.
Autoritățile din Chișinu au amenajat astfel locul încât oamenii care stau la coadă să fie la umbra copacilor peste zi, iar în zonă sunt puse la dispoziție apă potabilă, scaune, corturi și WC-uri ecologice. De asemenea, zona de așteptare va fi securizată de forțele de ordine.
Până în prezent, puțin peste 250.000 de persoane, adică circa 10% din populația Republicii Moldova, s-a imunizat complet prin vaccinare împotriva Covid- 19, alte 417.000 de persoane fiind vaccinate cu o singură doză.
Interesul pentru vaccinare în România scade de al o zi la alta
Interesul Moldovei a fost de la început foarte mare, dar țara a avut acces cu dificultate la vaccin, mare parte din dozele disponibile peste Prut fiind donate de România.
În România, mai puțin de un sfert din populație s-a vaccinat cu ambele doze- 4,4 milioane de persoane, potrivit datelor de vineri ale autorităților. De la un început entuziasmant al campaniei de vaccinare, numărul celor care aleg să se imunizeze împotriva Covid-19 scade de la o zi la alta.
Aproximativ 25.000 de români se vaccinează zilnic perioada aceasta, după ce la un moment dat prezența la centrele de vaccinare depășea și 120.000 de oameni pe zi.