Gheorghiță: Vom avea o creştere a numărului de infectări cu COVID-19 în sezonul rece. O putem evita prin vaccinare
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că se aşteaptă la o creştere a infectărilor cu noul coronavirus în sezonul rece.
"Nu sunt adeptul vaccinării de teamă, de frică. Trebuie să înţelegem beneficiile reale ale vaccinării, tocmai pentru a evita creşterea numărului de cazuri. Nu trebuie să aşteptăm creşterea numărului de cazuri. Dacă ne vom vaccina într-o măsură mai mare în perioada următoare, de două luni, cred că putem evita o creştere substanţială a numărului de cazuri. Cu siguranţă vom avea o creştere a numărului de cazuri. Va fi un sezon rece, oamenii se întorc din concedii, vremea se răceşte, stai mai mult în spaţii închise. Sunt toate condiţiile să crească probabilitatea să avem o transmitere mai crescută a infecţiilor", a spus Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.
El a subliniat că vaccinarea este o măsură de prevenţie şi nu trebuie ca românii să se imunizeze doar atunci când creşte numărul de infectări.
"Eu mă aştept să nu crească numărul de cazuri dacă persoanele se vor vaccina în perioada următoare. Suntem într-o situaţie bună, însă ţine foarte mult de noi şi de cum vrem să mergem înainte din punct de vedere al evoluţiei pandemiei. Ar fi păcat, regretabil, să dăm cu piciorul la o situaţie atât de bună din punct de vedere epidemiologic, pentru că a fost obţinută printr-un efort comun. Pe de o parte a societăţii, a oamenilor care au respectat regulile, 4,6 milioane s-au vaccinat. Este un efort comun al autorităţilor, atât cele centrale, cât şi locale, şi cred că avem nevoie în perioada următoare de o stabilitate din punct de vedere epidemiologic. Însă această stabilitate nu o putem obţine altfel decât prin vaccinare. Este important să înţelegem vaccinarea ca măsură de prevenţie, ca o măsură preventivă şi nu reactivă la o creştere a numărului de cazuri", a subliniat Gheorghiţă.
Mai multe centre de vaccinare, închise temporar
Valeriu Gheorghiţă a mai declarat că 45 de centre de vaccinare au sistat temporar activitatea, iar în alte 136 de centre au fost reduse fluxurile de vaccinare.
"O prioritate a Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare o reprezintă evaluarea permanenta a eficienţei centrelor de vaccinare, astfel încât să menţinem un echilibru corect, onest, între investiţiile materiale, resursele umane şi ritmul de vaccinare. Tocmai de aceea, în acest moment, din datele centralizate din ziua precedentă în ceea ce priveşte activitatea centrelor de vaccinare, vă pot spune că 45 de centre de vaccinare au sistat temporar activitatea. Alte 136 de fluxuri de vaccinare şi-au sistat temporar activitatea din centrele care sunt în continuare active. Sunt centre de vaccinare care aveau mai multe fluxuri active şi s-a redus practic fluxul din acele centre, pentru a putea permite desprinderea de echipe mobile care să asigure vaccinarea în localităţile din rural", a anunţat Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.
El a menţionat că în 314 centre de vaccinare a fost redus programul de lucru, de la 12 la 6 ore.
De asemenea, există centre de vaccinare care au program de lucru chiar de patru ore.
"Este posibil ca, în perioada următoare, să avem centre de vaccinare care vor avea programul închis o zi, două zile sau trei zile pe săptămână, tocmai pentru a avea posibilitatea să preluăm acele echipe şi să se deplaseze în mediul rural", a precizat Valeriu Gheorghiţă.