În Suceava, situația continuă să se înrăutățească. A apărut un nou focar de coronavirus
Între timp, în Suceava, județ în care sunt înregistrate aproape un sfert dintre cazurile de COVID-19 din România, situația continuă să se înrăutățească.
Un nou focar de boală a apărut într-un centru de recuperare pentru cei cu afecțiuni psihice. Aproape 250 de pacienți și peste 50 de cadre medicale și îngrijitori au noul virus. În același timp, Grupul de Comunicare Strategică anunță că numărul românilor care n-au reușit să supraviețuiască a ajuns, marți, în România la 498.
Unde a apărut un nou focar de coronavirus
În Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică "Sasca Mică" din Suceava sunt internate aproape 400 de persoane. Sunt oameni care au între 20 și 70 de ani, cu afecțiuni psihice și diverse boli asociate lor.
De cei mai mulți nu se interesează nimeni.
În urma testelor, 242 de pacienți au fost confirmați cu COVID-19, la fel și 59 de angajați ai centrului: medici, infirmiere și personal administrativ.
Boala ar fi adus-o în cămin un angajat fără simptome.
Nicoleta Danieliuc, purtător de cuvânt DGASPC Suceava:„Această infectare a fost posibilă doar prin transmiterea comunitară de către personal la intrarea în tură deși, în urma triajului epidemiologic, nu au avut niciun simptom pentru a putea fi izolați."
Angajatul a transmis boala unui pacient care săptămâna trecută a fost internat în Spitalul din Suceava cu tuse și febră.
Așa cum cer procedurile în astfel de cazuri, s-a cerut ulterior testarea tuturor celor din centru. Acum, pacienții infectați sunt izolați în cămin, într-un pavilion separat.
Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava: „Pentru următoarea perioadă de 14 zile asistenta acestor persoane va fi acordată de personal venit de la domiciliu. Vorbim de 85 de persoane care vor purta echipament de protecție."
Angajații infectați vor fi internați în spitatele din județ.
Alexandru Moldovan: „S-a dispus internarea lor 22 de angajați la Spitalul Municipal Rădăuți și 37 la Spitalul Județean Suceava."
Pe de altă parte, în Suceava, cel mai mare focar de coronavirus din România, situația rămâne critică.
În județ, sunt peste 2.200 de persoane confirmate cu noul virus, adică aproape un sfert din cazurile din toată țara.
21 sunt la terapie intensivă, patru în stare gravă, ventilați mecanic.
Ce se întâmplă la Spitalul Judeţean Suceava
În Spitalul Județean, acolo unde a pornit focarul din cauza unor greșeli făcute de fosta conducere și a unor anchete epidemiologice superficiale ale celor de la Direcția de Sănătate Publică, lucrurile încep totuși să se stabilizeze.
Noua conducere militară a impus reguli stricte care dau randament. În prezent sunt internați 432 de pacienți.
Gen. dr. Ionel Oprea, secretar de stat Ministerul Sănătății: „S-a mai redus numărul celor care sunt tratați în spital. Avem o resursă suplimentară de 700 de paturi. Din acest punct de vedere suntem într-o situație de acalmie temporară. Ne pregătim însă, pentru ceea ce s-a previzionat în următoarele două săptămâni de evoluție."
Col. Daniel Derioiu, director Spitalul Județean din Suceava: „Am parcurs o nouă etapă de a dechide un sector COVID în perspectiva unei eventuale creșteri a numărului de pacienți în perioada imediat următoare. Acest sector funcționează și avem un plan pentru asigurarea continuității a asistenței medicale 24 de ore din 24."
Grupul de Comunicare Strategică a comunicat că în România numărul cazurilor confirmate cu COVID-19 a depășit 9.200.
În secțiile de terapie intensivă sunt 245 de oameni.
În același timp sunt și peste 2.000 dintre ai noștri care au avut boala și s-au vindecat.
Asta nu înseamnă că a trecut greul.
Peste 13.000 de români sunt în carantină și alți mai bine de 41.000 stau în izolare la domiciliu.